SÅ HÄR SKA DET SMAKA

0kommentarer

 
 
 
Det händer inte så mycket nu. Nedräkning för solsemestern dock. 1 månad kvar sen åker vi till Vietnam igen. Vi var där för 5 år sedan & passande på att gifta oss kvällen innan avresa 😊 Den här gången har vi annat att fira...
 
Annars bakar jag på som vanligt. Har bara inte haft lust att blogga. Det betyder att jag samlat några bra recept på hög. Portionerar ut dem lite då & då framöver här på bloggen.
 
Det här blev bra! Mycket bra! I love it!!!! Ibland har jag tillsatt ett par teskedar flytande vört eftersom det finns kvar sedan i julas. Blir jättegott utan också.
 
 
 
MARLÉNES SURIS
 
400 g ljummet vatten
800 g ekologiskt vetemjöl
180 g ekologiskt grahamsmjöl
400 g uppfriskad vetesurdeg
400 g uppfriskad rågsurdeg
50 g mörk brödsirap
30 g havssalt
 
 

Kör alla ingredienser utom saltet på lägsta hastighet i 10 minuter så degen blir blank & fin. Tillsätt saltet & kör på högre hastighet i 5 minuter. 

Strö över mjöl & låt degen vila övertäckt i ca 2 timmar.

Efter 1 timme är det dax att vika degen. Ta tag i degens kant, spänn den lite & vik sedan in den mot mitten. Vik 3 gånger till runtom tills att degen känns riktigt spänd. Låt degen vila 30 minuter & upprepa vikningsproceduren.

Strö över vetemjöl & låt degen jäsa i 3-4 timmar.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Forma den till 3 avlånga bröd som läggs med skarven nedåt i välmjölade jäskorgar. Täck över med plastfilm, ställ in i kylen & låt dem kalljäsa i 12-24 timmar.

Tag fram bröden ur kylen 1 timme innan gräddning. Sätt ugnen på 275 grader med en plåt eller en baksten på mittenhyllan & en ugnsfast form i botten av ugnen.

Vänd upp bröden på bakplåtspappersklädd bricka. Skjutsa in bröden i ugnen, släng 5-6 isbitar i den ugnsfasta formen. Stäng ugnsluckan, grädda ca 20-25 minuter eller tills innertemperturen är 96 grader. Släpp gärna ut vattenånga efter 15 minuter samt ytterligare en gång till för att bygga upp skorpan. Dra på värmen mot slutet om du vill ha mer färg på skorpan.

Låt bröden svalna på galler.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej