DURUM TILL HELGEN

0kommentarer

 
 
 
Durumbröd är så himla gott! Bästa brödet, tillsammans med baguetter, att servera till en middag eller till en värmande soppa.
Drog igång en deg igår som fått kalljäsa i kylen under ett dygn. Bakat ut & får kalljäsa ytterligare ett dygn för att bli smarriga bröd till fredagsmyset & lördagsfrukosten.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
DURUMLYX

550 g uppfriskad vetesurdeg
700 g vatten
1100 g ekologiskt vetemjöl
250 g durumvetemjöl
35 g havssalt

Se till att ha en välmående surdeg när du börjar baka. Bubblande, pysande & full av liv ska den vara. Kör alla ingredienser utom saltet i 15 minuter, sedan med salt på högre hastighet i 5 minuter. Låt degen vila 2 timmar övertäckt.

Efter 1 timme är det dax att vika degen. Ta tag i degens kant, spänn den lite & vik sedan in den mot mitten. Vik 3 gånger till runtom tills att degen känns riktigt spänd. Låt degen vila 30 minuter & upprepa vikningsproceduren. Täck över med plast, in i kylen & låt jäsa i 24 timmar. 

Jag bakade 2 st lite mindre bröd & ett stort som får kalljäsa i välmjölade jäskorgar tills i morgon. 

Ugnen värms upp till 275 grader under 1 timme. Under tiden får bröden acklimatisera sig i rumstempereatur. Vänd upp bröden på bakplåtspappersklädd bricka. Jag kommer snitta tre gånger & in i ugnen på 275° i 5 minuter, sedan på 225° i 20 minuter eller tills innertemperturen är 96 grader. Glöm inte att slänga in några isbitar i en liten form i botten av ugnen. Vädra efter ca 15 minuter. De större brödet kommer gräddas något längre. Dra på värmen mot slutet om du vill ha mer färg på skorpan.

Låt bröden svalna på galler.

 
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej