DINKEL x 3

0kommentarer

 
 
 
 
 
 
 
Igår gräddade jag ett bröd gjort med mycket dinkel. Fullkornsdinkel, dinkelsikt & dinkelflingor fick sätta karaktär på degen. Ett stort saftigt bröd som idag fick sällskap med salami när vi gjorde smörgåsar till skogsutflykten.
 
 
 
 
 DINKEL x 3
 
200 g uppfriskad vetesur
500 g ekologisk vetemjöl
150 g dinkelsikt
100 g fullkornsdinkel
100 g dinkelflingor
500 g vatten
24 g havssalt
mjöl + dinkelflingor till jäskorgarna

 

Kör alla ingredienser utom saltet på lägsta hastighet i 10 minuter så degen blir blank & fin. Tillsätt saltet & kör på högre hastighet i 5 minuter. Strö över mjöl & låt degen vila övertäckt i ca 2 timmar.

Efter 1 timme är det dax att vika degen. Ta tag i degens kant, spänn den lite & vik sedan in den mot mitten. Vik 3 gånger till runtom tills att degen känns riktigt spänd. Låt degen vila 30 minuter & upprepa vikningsproceduren. Strö över vetemjöl & låt degen jäsa i ytterligare1 timme.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Forma den till 1 stor limpa eller 2 mindre. Lägg brödet/bröden i jäskorgar som är välmjölade & beströdda med dinkelflingor. Strö över mjöl & dinkelflingor, Täck över med plastfolié. Skjutsa in bröden i kylen & låt kalljäsa i 12-24 timmar.

Tag ut bröden ur kylen, ta bort plastfolién & täck med handduk. Låt stå i rumstemperatur ca 2 timmar.

Sätt ugnen på 250 grader med en plåt eller en baksten på mittenhyllan & en ugnsfast form i botten av ugnen. Låt värmas upp 45-60 minuter innan gräddning.

Stjälp upp brödet/bröden på bakplåtpappersklädd bricka. Snitta i önskat mönster. Skjutsa in brödet/bröden i ugnen, släng 5-6 isbitar i den ugnsfasta formen. Stäng ugnsluckan, grädda ca 20 minuter. Då öppnar du ugnsluckan & vädrar ut vattenånga. 

Vänd brödet/bröden ett halft varv. 

Släpp gärna ut vattenånga ett par gånger till under gräddningen för att bygga upp en knaprig skorpa. 

Brödet har en innertemperatur på 98 grader när det är färdigt Räkna med 30-40 minuters gräddning.

Låt bröden svalna på galler.

 

 

 

 

Kommentera

Publiceras ej