NATTJÄST & SUPERENKELT

1kommentarer

 
 
 
 
Enkelt & så gott med nygräddat frukostbröd!
 
Se till att du har en väl uppfriskad surdeg. Rör bara ihop, låt stå en stund, vik ihop, täck över & gå & lägg dig. Ja, så enkelt är det faktiskt. Receptet kan du använda som grund. Jag har ibland bytt ut en del av vetemjölet mot dinkelsikt eller durum (Se Durumfrukost på Blåsbo Bageri). Degen kan bakas ut både som frukostfrallor eller hela bröd. 20 frallor eller 2 bröd blir det av en deg.
Kom ihåg att mata din surdeg på morgonen så du har fint, bubblande surdeg till kvällen när det är dax att röra ihop degen!
 
 
 
 
 
 
NATTJÄST BRÖD
 
300 g uppfriskad vetesur
550 g ljummet vatten
850 g ekologiskt vetemjöl
25 g havssalt
 
På kvällen: Rör bara ihop alla ingredienser & låt vila ca 60 minuter.
Vik degen i bunken. Genom att ta tag i kanterna & dra lite försiktig viker du degen in mot mitten. Täck med plast & låt stå i rumstemeperatur över natten.
 
Värm ugnen till 275 grader. Sätt in & värm upp en baksten samt en liten ugnsfast form på botten av ugnen.
Stjälp ut degen på mjölat bakbord. Strö över lite mjöl & vik ihop till ett paket genom att försiktig dra lite i degen. Täck över & låt vila 60 minuter medans ugnen värms upp.
 
Frallor: Dela/skär i lagom stora bitar med degskrapa & strö eventuellt över lite frön efter att ha sprayat med lite vatten. Skjutsa in dem direkt i ugnen & släng några isbitar i den ugnsfasta formen. Grädda tills de fått ordentligt med färg.
 
Limpor: Dela degen i 2 delar. Mjöla & vik varje bit lite slarvigt. Lägg på bricka med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl & låt vila 20-30 minuter.
Skjutsa in bröden i ugnen & släng några isbitar i den ugnsfasta formen. Sänk temperaturen till 250 grader. Efter 15 minuter sänks temperaturen yttligare till 200 grader. Öppna även ugnsluckan & vädra ut vattenånga. Detta kan göras ett par gånger till under gräddningen för att bygga upp skorpan. Vänd runt bröden några gånger för att få dem jämnt gräddade runt om.
Grädda bröden tills de nått en innertemperatur på 96 grader.
Låt svalna på galler.
 
Trevlig frukost!
 
 

 
 
 
 
 
 
 

1 kommentarer

Maggis

08 Oct 2012 19:14

Stort tack Marlene :-)! Fre-lör då ska jag ha en deg på jäsning över natten! Kram M

Kommentera

Publiceras ej