FRUKOSTBRÖD MED PUMPA & DINKEL

0kommentarer

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Samma enkla recept som "NATTJÄST & SUPERENKELT" men med lite ändrade proportioner & lite frön...
 
 
 
 
PUMPA & DINKEL

300 g uppfriskad vetesur
200 g fullkornsdinkel
650 g ekologiskt vetemjöl
550 g ljummet vatten
1,5 dl hårt rostade pumpafrön
några droppar sesamolja
1 tsk flytande honung
23 g havssalt
 
 
 
På kvällen: Rör bara ihop alla ingredienser & låt vila ca 60 minuter.
Vik degen i bunken. Genom att ta tag i kanterna & dra lite försiktig viker du degen in mot mitten. Täck med plast & låt stå i rumstemeperatur över natten.
 
Värm ugnen till 275 grader. Sätt in & värm upp en baksten samt en liten ugnsfast form på botten av ugnen.
Stjälp ut degen på mjölat bakbord. Strö över lite mjöl & vik ihop till ett paket genom att försiktig dra lite i degen. Täck över & låt vila 60 minuter medans ugnen värms upp.
 
Dela degen i 2 delar. Mjöla & vik varje bit lite slarvigt. Lägg på bricka med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl & låt vila 20-30 minuter.
 
Snitta bröden om du vill. Skjutsa in bröden i ugnen & släng några isbitar i den ugnsfasta formen. Sänk temperaturen till 250 grader. Efter 15 minuter sänks temperaturen yttligare till 200 grader. Öppna även ugnsluckan & vädra ut vattenånga. Detta kan göras ett par gånger till under gräddningen för att bygga upp skorpan. Vänd runt bröden några gånger för att få dem jämnt gräddade runt om.
 
Grädda bröden tills de nått en innertemperatur på 98 grader.
Låt svalna på galler.
 
Trevlig frukost!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Recept, bakning, bröd, surdeg,

Kommentera

Publiceras ej