LANTBRÖD GRANNY SMITH & VALNÖT
0kommentarer
Nu har äntligen semestern börjat!!!!!!
Fortsätter att mixtra med mina sommarlantbröd.
Den här gången en variant med råg, gröna Granny Smith äpplen & valnötter.
Mums!
Lantbröd med äpple & valnötter
225 g ljummet vatten
420 g vetemjöl special
90 g ekologiskt rågmjöl
400 g uppfriskad vetesurdeg
25 g flytande honung
15 havssalt
1 stort eller 2 mindre Granny Smith äpplen, skalade & tärnade
200 g valnötter
Blanda alla ingredienser utom saltet. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter på lägsta hastighet.
Tillsätt saltet. Arbeta degen ytterligare 5 minuter på högre hastighet.
Låt degen vila i bunken 60 minuter.
Lägg degen i en oljad platslåda med lock. Häll ner äpple & nötter. Vik försiktigt - utan att trycka - ena sidan av degen mot mitten, därefter den andra sidan för att slutligen vända på hela degen så att undersidan hamnar uppåt (treslag på bagarspråk). Låt degen jäsa 30 minuter & gör sedan om vik- & vändningsproceduren. Försök att få äppelbitar & nötter väl inblandat i degen under vikningsprocessen.
Strö över lite vetemjöl.
Ställ in degen i kylen & låt jäsa 24 timmar.
Dag 2:
Sätt ugnen på 250 grader med en plåt eller en baksten på mittenhyllan & en ugnsfast form i botten av ugnen.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Rundriv & lägg brödet med skarven nedåt på bricka täckt med bakplåtspapper. Strö över lite rågmjöl. Jäs ca 1 timme.
Snitta brödet som du vill med vass kniv.
Skjutsa in brödet i ugnen, släng 5-6 isbitar i den ugnsfasta formen.
Stäng ugnsluckan, grädda 5 minuter & sänk sedan temperaturen till 200 grader.
Släpp ut ånga efter 20 minuter.
Grädda brödet i ca 35-40 minuter eller tills brödets innertemperatur är ca 98 grader.
Låt bröden svalna på galler.