LANTBRÖD GRANNY SMITH & VALNÖT

0kommentarer

 

 

 

 

 

 

Nu har äntligen semestern börjat!!!!!!

Fortsätter att mixtra med mina sommarlantbröd.

Den här gången en variant med råg, gröna Granny Smith äpplen & valnötter.

Mums!


 


Lantbröd med äpple & valnötter

 

225 g ljummet vatten

420 g vetemjöl special

90 g ekologiskt rågmjöl
400 g uppfriskad vetesurdeg

25 g flytande honung

15 havssalt

1 stort eller 2 mindre Granny Smith äpplen, skalade & tärnade
200 g valnötter

 

Blanda alla ingredienser utom saltet. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter på lägsta hastighet.

Tillsätt saltet. Arbeta degen ytterligare 5 minuter på högre hastighet.

Låt degen vila i bunken 60 minuter.

 

Lägg degen i en oljad platslåda med lock. Häll ner äpple & nötter. Vik försiktigt - utan att trycka - ena sidan av degen mot mitten, därefter den andra sidan för att slutligen vända på hela degen så att undersidan hamnar uppåt (treslag på bagarspråk). Låt degen jäsa 30 minuter & gör sedan om vik- & vändningsproceduren. Försök att få äppelbitar & nötter väl inblandat i degen under vikningsprocessen.

Strö över lite vetemjöl.

Ställ in degen i kylen & låt jäsa 24 timmar.

 

 

 

 

 

 

Dag 2:

Sätt ugnen på 250 grader med en plåt eller en baksten på mittenhyllan & en ugnsfast form i botten av ugnen.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Rundriv & lägg brödet med skarven nedåt på bricka täckt med bakplåtspapper. Strö över lite rågmjöl. Jäs ca 1 timme.

 

Snitta brödet som du vill med vass kniv.

Skjutsa in brödet i ugnen, släng 5-6 isbitar i den ugnsfasta formen.

Stäng ugnsluckan, grädda 5 minuter & sänk sedan temperaturen till 200 grader.

Släpp ut ånga efter 20 minuter.

 

Grädda brödet i ca 35-40 minuter eller tills brödets innertemperatur är ca 98 grader.

Låt bröden svalna på galler.