VÅRKÄNSLOR & SPEJA

0kommentarer

 

 

 

 

 

 

 

 

Idag på morgonpromenaden kunde man höra fåglarna kvittra. Det är vår i luften! Åh vad härligt! Fylld av energi pilade jag hem för att baka Riddarbageriets Speja. Ett frukt- & nötbröd som är gott som det är men helt fantastiskt med ostar & dessertvin, helst port. Det är precis vad vi tänker ha som dessert till kvällen...

 

SPEJABRÖD

300 g vatten
400 g vetemjöl
100 g grovt rågmjöl
100 g surdeg av råg
100 g surdeg av vete
10 g jäst
6 g ljus sirap
15 g salt
260 g russin
160 g torkade aprikoser
160 g valnötter

Blanda allt utom salt, russin, aprikoser & valnötter. Kör i degblandare på mellanväxel i 10 minuter. Tillsätt salt & kör 5 minuter till. De sista 20 sekunderna kan du blanda i russin, grovhackade aprikoser & valnötter.
Låt degen vila övertäckt i 2 timmar. Dela sedan i två delar & rundriv. Platta ut så att bröden blir ca 5 cm höga & strö vetemjöl över.
Lägg på en bricka med bakplåtspapper & låt jäsa i 2 timmar.

Sätt ugnen på 250 grader. Låt en plåt/baksten värmas upp samt en liten ugnsfast form i botten av ugnen.

Skjutsa in bröden i ugnen & släng samtidigt in 5 isbitar i den ugnsfasta formen. Sänk till 210 grader & grädda i 35–40 minuter.

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Publiceras ej