PITA

0kommentarer

 

 

 

Bakade egna pitabröd för ett tag sedan. Busenkelt! Man blir något skeptisk när man ser den långa hållbarheten hos butikernas pitabröd & tortillabröd. Sagt & gjort så bakade jag det själv & det blev jättegott! Följde receptet från Jan Hedhs bok Bröd. Kan rekommenderas!
Pitabröd kräver en seg & elastisk deg. De ska bakas med ett vetemjöl med hög proteinhalt t.ex. vetemjöl special & med lite olivolja som smörjmedel till glutensträngarna.

 

 

 

 


PITABRÖD À LA JAN HEDH

30 g jäst
500 g vatten
900 g vetemjöl special
50 g olivolja
15 g havssalt

 

 

Kör alla ingredienser utom olivoljan & saltet i assistenten 2 minuter. Tillsätt olivoljan & kör i 11 minuter till. Tillsätt saltet, öka hastigheten & kör ytterligare 7 minuter. Degen ska vara seg & elastisk.
Låt degen vila 60 minuter övertäckt. Stöt samman degen efter 30 minuter.
Rulla ut degen till 2 rullar. Dela i totalt 16 delar. Rulla till bullar, täck över & låt vila 10 minuter. Kavla ut bullarna i vetemjöl, till storlek av en assiett. Lägg på bricka med bakplåtspapper, täck med duk & låt jäsa i 45 minuter.
Sätt ugnen på maxtemperatur 275-300 grader med baksten/plåt inne. Ställ även en liten ugnsfast form i botten av ugnen.
Sätt in bröden släng ett par isbitar i den ugnsfasta formen. Baka tills de är gyllenbruna & har svällt upp ordentligt, ca 5 minuter. Låt svalna på galler.

 

 

 

 

 

Kommentera

Publiceras ej