JAVABRÖDET MED VÖRT

0kommentarer

 
 
 
Det här brödet har jag nämnt ett par gånger tidigare. Tål att nämnas igen; "Javabrödet" Mörkt som natten!  Med knapriga pumpakärnor & sötsyrliga tranbär men framför allt; Kaffe! Passar faktiskt ypperligt nu i juletider.
Tack Fabrique för inspirationen!
 
 
 
 
 
 
 
 
JAVABRÖD MED PUMPA, TRANBÄR  & VÖRT
 

Surdeg
50 g rågsurdegsgrund

200 g ljummet vatten

120 g rågmjöl

Blanda surdegsgrund med vatten och mjöl i en rymlig bunke. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur över natten eller 8–10 timmar.

 

Skållning
100 g pumpafrö (rostas)

75 g tranbär (torkade)

25 g linfrö

100 g matkorn
250 g hett kaffe
10 g vörtmix men gärna flytande om du får tag på det 

Rosta pumpafröna i en stekpanna tills de fått lite brunaktig färg. Blanda skållningen i en bunke, täck med plastfolie & låt stå över natten eller 8-10 timmar.

 

Deg
rågsurdegen från ovan

skållningen från ovan

75 g mörk brödsirap

100 g ekologiskt rågmjöl

150 g ekologiskt vetemjöl
15 g havssalt

 

Rör ihop skållningen & surdegen med resten av ingredienserna & kör i degblandare på låg hastighet i 5 minuter. Degen ska vara ganska lös men inte rinnig.

Smöra en brödform & strö i lite vetemjöl. Skrapa ned degen i formen med hjälp av en slickepott. Strö över vetemjöl & täck formen med plastfolie & låt jäsa i rumstemperatur 4–5 timmar eller tills degen rest sig en eller ett par centimeter & man kan se små hål i degen. Vill man ha en längre jäsning kan man förstås låta det jäsa lite kallt.

Sätt ugnen på 250 grader i god tid med ett galler i mitten av ugnen. Sätt in brödet. Sänk temperaturen till 200 grader efter 15 minuter. Låt brödet stå inne totalt cirka 60 minuter. Sista 10 minuterna kan man vända ur brödet ur formen så får det lite mer färg runtom.

Låt svalna på ett galler & vira därefter in brödet i en handduk. Brödet mår fint av att vila en natt eller så innan man skär i det.

NJUT!

 

     
 
 
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej