Husman-favorit

1kommentarer

Igår blev det lappskojs till middag. En gammal barndomsfavorit som numera är mycket svår att finna receptet på i kokböcker. Lappskojs är en mycket vanlig felstavning av ordet lapkojs. Ordet har inget med samer att göra, utan härstammar från ett engelskt ord, lobscouse som betyder häva eller sleva i sig. En enkel gryta på kött & potatis som kokades tillsammans & mosades ihop & som sjömän lagat sedan urminnes tider.


LAPPKOJS

 4 portioner


1 kilo vinterpotatis (mjölig, typ King Edward)
1 burk Salta biten
3 dl mjölk + spadet från Salta biten
4 vitpeppar
1 msk smör
lite finhackad gul lök

Skala potatisen och skär i mindre bitar. Koka i saltat vatten ca 15 minuter tills den är genomkokt. Häll av vattnet. Vispa allt till ett poröst mos med smör, värmd mjölk &  spad från Salta biten. Tillsätt lite finhackad lök. Salta och vitpeppra till hög smak. Toppa med smörklick.
Servera med senap & inlagda rödbetor. Man kan servera stekt ägg till. Denna variant kallas Lübecker-specialité.

1 kommentarer

leif karlsson

21 Jan 2014 20:41

jag gillar denna rätt, lappkojs. kan någon det .

Kommentera

Publiceras ej