Mango

0kommentarer



Nu har jag inte bloggat på ett tag. Ibland finns man bara till & ibland hinner/orkar man bara göra det som är ett absolut måste. Vardagsmaten ska gå fort att laga, vara god & näringsriktig. Inte lätt när tiden tryter.
Hur som helst; just nu är jag lite smågalen i mango. Tycker mangons söta smak & mjuka konsistens livar upp smaklökarna & tillvaron. Njuter den gärna naturell men mangon kan med fördel användas i matlagningen. Så här följer några goda recept med, samt tips på hur man skär upp en mango.




MANGOKYCKLING
6 port


6 st kycklingfiléer

2 tsk salt

2 krm svartpeppar

1 msk smör

1 st purjolök

1 st röd paprika

1 msk smör

1 st hönsbuljongtärning

3 dl vatten

1,5 msk kinesisk soja

2 tsk sambal oelek

3 dl crème fraiche

3 msk mango chutney

1 st stor mangofrukt


Skär ansad purjolök & paprika i strimlor. Fräs dem hastigt i smör. Smula ned buljongtärningen i en kastrull och tillsätt vatten, soja, sambal oelek, crème fraiche & mango chutney.
Låt såsen sjuda ca 10 min.
Salta & peppra kycklingfiléerna. Bryn dem i stekpanna i smör 2-3 min per sida. Lägg på ett lock & stek färdigt filéerna på medelvärme ca 8 min. Ta upp dem & täck med folie.
Halvera mangon, följ den platta kärnan & tag bort den.
Skär bort skalet & skär fruktköttet i bitar. Lägg tillbaka
kycklingen i stekpannan tillsammans med paprika & purjolök, häll över såsen & koka upp. Lägg i mango strax före servering.





MANGOGRATINERAD KYCKLING

4 port

4 kycklingfiléer

1 msk smör

1 tsk salt

2 krm peppar

2 paprikor i olika färger

2 tsk vetemjöl

2 dl matlagningsyoghurt

2 msk mangochutney

1 krm cayennepeppar

kokosflingor


Stek kycklingfiléerna i smör ca 4 min per sida. Salta & peppra. Lägg i en ugnsäker form.

Skär paprikorna i strimlar & lägg ovanpå kycklingen.

Blanda mjöl, yoghurt, mango chutney & cayenne. Häll över kycklingen.

Stek i ugn ca 15 min i 200 grader tills gratängen fått fin färg.

Strö över kokosflingor. Servera med ris & kokt broccoli.



MANGOSALSA
God till såväl grillbiff som grillad kyckling och laxkotlett & den grillade fisken i folie

2 st eller 1 stor mango

1 st röd spansk peppar, hackad

1 msk lime, pressad

2 msk olivolja

0,5 tsk salt
 

Skär ut mangon, ta bort kärnor & mellanväggar på mangon. Tärna smått & blanda med spansk peppar, lime, olivolja & salt.





LEILAS TURBOCHEESECAKE


250 g  ricottaost

0,5 tsk  vaniljsocker

8 st  digestivekex


Fruktsallad:

1 st  mango, färsk

5 dl  jordgubbar

2 msk  honung, flytande

1 msk  mangobalsamvinäger

Skala, kärna ur & skär mangon i tärningar och bitar.
Skiva eller tärna jordgubbarna.
Blanda frukten med honung och vinäger.
Smaksätt ricottan med vaniljsocker & varva den med
fruktsalladen & krossade kex i portionsglas.

(Receptet är hämtat ur boken "Leilas middagstips" )





MANGOMARMELAD MED VANILJ


1 st  mango, (medelstor)

1 st  apelsin, saften

0,5 st  vaniljstång

1,5 dl  syltsocker

Skala & skär mangon i små bitar.
Lägg bitarna i en kastrull. Tillsätt apelsinsaften, vaniljfrön, vaniljstången & sockret. Låt koka upp & låt sedan koka på mellanvärme utan lock i cirka 30 minuter. Rör om då & då.
Häll upp i rena burkar & förvara i kylskåp.

(Källa: http://www.alltommat.se/)

Kommentera

Publiceras ej