Mango
0kommentarer
Nu har jag inte bloggat på ett tag. Ibland finns man bara till & ibland hinner/orkar man bara göra det som är ett absolut måste. Vardagsmaten ska gå fort att laga, vara god & näringsriktig. Inte lätt när tiden tryter.
Hur som helst; just nu är jag lite smågalen i mango. Tycker mangons söta smak & mjuka konsistens livar upp smaklökarna & tillvaron. Njuter den gärna naturell men mangon kan med fördel användas i matlagningen. Så här följer några goda recept med, samt tips på hur man skär upp en mango.
MANGOKYCKLING
6 port
6 st kycklingfiléer
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk smör
1 st purjolök
1 st röd paprika
1 msk smör
1 st hönsbuljongtärning
3 dl vatten
1,5 msk kinesisk soja
2 tsk sambal oelek
3 dl crème fraiche
3 msk mango chutney
1 st stor mangofrukt
Skär ansad purjolök & paprika i strimlor. Fräs dem hastigt i smör. Smula ned buljongtärningen i en kastrull och tillsätt vatten, soja, sambal oelek, crème fraiche & mango chutney.
Låt såsen sjuda ca 10 min.
Salta & peppra kycklingfiléerna. Bryn dem i stekpanna i smör 2-3 min per sida. Lägg på ett lock & stek färdigt filéerna på medelvärme ca 8 min. Ta upp dem & täck med folie.
Halvera mangon, följ den platta kärnan & tag bort den.
Skär bort skalet & skär fruktköttet i bitar. Lägg tillbaka
kycklingen i stekpannan tillsammans med paprika & purjolök, häll över såsen & koka upp. Lägg i mango strax före servering.
MANGOGRATINERAD KYCKLING
4 port
4 kycklingfiléer
1 msk smör
1 tsk salt
2 krm peppar
2 paprikor i olika färger
2 tsk vetemjöl
2 dl matlagningsyoghurt
2 msk mangochutney
1 krm cayennepeppar
kokosflingor
Stek kycklingfiléerna i smör ca 4 min per sida. Salta & peppra. Lägg i en ugnsäker form.
Skär paprikorna i strimlar & lägg ovanpå kycklingen.
Blanda mjöl, yoghurt, mango chutney & cayenne. Häll över kycklingen.
Stek i ugn ca 15 min i 200 grader tills gratängen fått fin färg.
Strö över kokosflingor. Servera med ris & kokt broccoli.
MANGOSALSA
God till såväl grillbiff som grillad kyckling och laxkotlett & den grillade fisken i folie
2 st eller 1 stor mango
1 st röd spansk peppar, hackad
1 msk lime, pressad
2 msk olivolja
0,5 tsk salt
Skär ut mangon, ta bort kärnor & mellanväggar på mangon. Tärna smått & blanda med spansk peppar, lime, olivolja & salt.
LEILAS TURBOCHEESECAKE
250 g ricottaost
0,5 tsk vaniljsocker
8 st digestivekex
Fruktsallad:
1 st mango, färsk
5 dl jordgubbar
2 msk honung, flytande
1 msk mangobalsamvinäger
Skala, kärna ur & skär mangon i tärningar och bitar.
Skiva eller tärna jordgubbarna.
Blanda frukten med honung och vinäger.
Smaksätt ricottan med vaniljsocker & varva den med
fruktsalladen & krossade kex i portionsglas.
(Receptet är hämtat ur boken "Leilas middagstips" )
MANGOMARMELAD MED VANILJ
1 st mango, (medelstor)
1 st apelsin, saften
0,5 st vaniljstång
1,5 dl syltsocker
Skala & skär mangon i små bitar.
Lägg bitarna i en kastrull. Tillsätt apelsinsaften, vaniljfrön, vaniljstången & sockret. Låt koka upp & låt sedan koka på mellanvärme utan lock i cirka 30 minuter. Rör om då & då.
Häll upp i rena burkar & förvara i kylskåp.
(Källa: http://www.alltommat.se/)
Kommentera