Gulaschsoppa

0kommentarer




GULASCHSOPPA MED CRÈME FRAICHEKLICK
8-10 pers

7 gula lökar, hackade

5 potatisar, skalade & tärnade
3 morötter, skalade & finhackade

1 Paprika, tärnad i halvcentimeters bitar

2 msk olja

800 g nötfärs
1,5 liter stark oxbuljong

600 g krossade tomater
5 msk tomatpuré
5 vitlöksklyftor, finhackade

2 msk kummin, mortlad
3 msk mejram
4 msk paprikapulver
2 tsk chilipulver
1 msk socker

salt & peppar

5 dl lätt crème fraiche
1 stor pressad vitlöksklyfta
italiensk salladskrydda

Fräs löken mjuk i oljan. Tillsätt köttfärsen & fräs. Tillsätt tomatpurén & fräs någon minut.
Slå på buljong, krossade tomater, vitlök, kryddor, socker & salt. Låt koka 1 timme!
Tillsätt potatis, morötter & paprika & koka tills potatisen är genomkokt. Smaka av & krydda eventuellt mer.
Blanda ihop "crème fraiche klicken" medan soppan kokas så den får vila en stund & få bra smak.
Servera soppan med en "crème fraiche klick" & nybakat bröd.
En tjeckisk öl passar bra till! T.ex. Gambrinus.

 

Gambrinus har en ljus gyllengul färg. En maltig, lätt rostad doft med inslag av bröd & honung. Medelstor beska. Ganska smakrikt öl med maltig ton & inslag av brödkryddor. Torr avslutning. Serveras vid 8-10°C till husmanskost & charkuterier.


Gambrinus, en flamländsk sagokonung, vilken enligt legenden ska ha uppfunnit ölet.

På 1200-talet gjorde Jan Primus, (Gambrinus) hertig av Brabant & Flandern i Belgien stora insatser för att främja ölet. Det medförde att han helgonförklarades & sedermera ölets konung. Gambrinus har bland annat givit namn åt ett tjeckiskt ölmärke.

Kommentera

Publiceras ej