Alla hjärtans dag

0kommentarer

Valentin, hur ska det firas?! Tydligen är det romantisk middag som ligger på topp bland önskningarna. Här kommer några förslag på rätter som kan komponeras till en alla hjärtans dag middag.

DRINKAR
En god drink att starta med är aldrig fel. Annars tycker jag att champagne är det som gäller en sådan här dag.

BLUEBERRY  PUNSCH

1 dl krossad is

0,5 dl Vodka

4 tsk koncentrerad blåbärssaft

1 tsk Punsch

Pommac


Serveras ur raka whiskyglas eller grogglas om man vill få plats för mer Pommac.

Lägg is i glaset.
Häll över vodka, blåbärssaft och punsch.
Fyll på med Pommac och garnera med mynta.



MANAIA - HJÄRTEVÄNNEN
4 cl gin

2 cl Triple sec citruslikör

2 cl crème de bananas

2 cl Malibu

1 dl kokosmjölk


Blanda de 4 sprit- och likörsorterna i ett högt glas. Fyll på med samma mängd kokosmjölk.
Dekorera glaset med en stor jordgubbe spetsad på ett grillspett av trä. Fäst en vacker blomma på pinnens övre del.



FRUSEN VODKADRINK
70 cl vodka
6 dl kokoste (eller vaniljte)
6 dl tropisk juice
sprite eller 7 up


Fryses med lock, minst ett dygn innan den ska serveras. Den fryser inte helt.

Skopa upp i glas. Häll i sprite eller 7 up så det täcker.


FÖRRÄTTER

GRÖN SPARRIS MED SERRANOSKINKA & BRÄNNVINSOST
1 dl kapris

1 msk smör

0,5 msk socker

Cirka 4 sparrisar per man

1 skiva Serranoskinka per sparris

1 ask cocktailtomater

Sommarlök eller rödlök

Vällagrad, mager brännvinsost

Kallpressad rapsolja

Balsamvinäger

Salt & svartpeppar


Bryn smör & socker och kapris på medelvärme i en liten kastrull tills sockret har fått gyllenbrun färg. Häll upp på smörpapper för att svalna.

Rulla en skiva Serranoskinka runt varje sparris & lägg i en ugnsform. Salta, peppra & skvätt över rapsolja. Rosta i ugn på 230 grader i cirka 10 minuter.

Skär tomater & salladslök och fördela på ett stort fat. Riv osten grovt över. Placera sparrisrullarna ovanpå & häll spadet från ugnsformen över. Smaka av med balsamvinäger & garnera med den karamelliserade kaprisen. 


VERAS MUSSLOR

1 nät färska blåmusslor
1 finhackad gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
ca ½ msk Pimentón de la Vera
3 dl rödvin
3 dl vatten
1 msk koncentrerad hummerbuljong
salt & svartpeppar


Lägg musslorna i en stor bunke & skölj dem noga under rinnande kallt vatten i ca 2 minuter. Skrapa därefter bort det "skägg" som ibland sitter längs med kanterna, det går enklast med en vass skalkniv. Ta bort musslor som är trasiga.

Hetta upp en vid kastrull med rapsolja & fräs lök och vitlök tills de mjuknat. Tillsätt paprikapulvret & låt det hastigt fräsa med. Höj värmen & lägg ner musslorna. Låt allt fräsa ordentligt en kort stund, rör runt under tiden med en träslev. Slå på vin, vatten & hummerfond & låt koka under lock i ca 5 minuter. Smaka av med salt & peppar. Servera med ett gott bröd. Tänk på att ta bort eventuella musslor som inte öppnat sig.

Får du inte tag i Pimentón de la Vera kan du ersätta det hela med en blandning på ett bra paprikapulver (som du t ex kan köpa i österländska livs) & ett litet uns chipotlepasta (finns bland sydamerikanska livsmedel i mataffären)



CARPACCIO DI BRESAOLA
10 tunna skivor bresaola
0,5 msk extra vergine olivolja
1 tsk citronsaft
Grov svartpeppar
Ruccola
2 msk riven eller hyvlad god lagrad parmesanost

Lägg bresaolan på ett fat och ringla oljan över.
Peppra och pressa citronsaften över. Lägg på parmesanosten och garnera med ruccola.



JORDÄRTSKOCKSSOPPA

Fantastiskt god soppa med många fylliga smaker.


6 jordärtskockor
2 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
2 schalottenlökar
1,5 dl fiskfond
0,5 dl sött vitt vin, gärna sauternes
1,5 dl vispgrädde
2 marinerade kronärtskockshjärtan eller 2 msk färdigköpt kronärtskockspesto
0,5 msk smör
Salt & nymalen svartpeppar

Några droppar tryffelolja
Gräslök


Skala & dela jordärtskockorna. Rosta vitlöksklyftorna i oljan på inte alltför hög värme. Finhacka schalottenlöken & tillsätt till vitlöken. Fräs ytterligare någon minut. Tillsätt jordärtskockorna, fiskfond & vin. Koka ner till en tredjedel återstår av vätskan.

Tillsätt grädden & kronärtskockorna eller kronärtskockspesto, koka på svag värme tills jordärtskockorna är mjuka. Mixa soppan slät.

Vispa ner smöret & smaka av med salt & peppar.

Droppa över tryffelolja & dekorera med gräslök & servera med ett gott bröd.


VARM GETOST MED FÄRSKA FIKON
2 rostade skivor lantbröd

2 färska fikon

3/4 dl socker

1 kvist färsk rosmarin

0,5 dl rödvin

1 msk balsamvinäger


Sätt ugnen på 200 grader

Rosta brödskivorna på ena sidan i lite olivolja i en stekpanna. Lägg över brödskivorna på en plåt och placera en bit getost på varje skiva. Sätt in i ugnen i ca 5 minuter.

Smält sockret i en stekpanna (helst gjutjärn). Dela fikonen i halvor och skär bort den yttersta skalkanten på varje halva så att fikonen ligger bra i stekpannan. Lägg ner fikonen i det smälta sockret och häll på balsamvinäger, hälften av rödvinet och rosmarinen som "repats". Vänd fikonen i såsen, häll på resten av rödvinet och låt det hela puttra i några minuter.

Lägg upp fikonen på den varma getosten och ringla lite sås över toasten.



VARMRÄTTER

PARMALINDAD KYCKLINGFILÈ MED BALSAMICOSÅS

3-4 kycklingfiléer (beroende på storlek)
4 skivor (eller 2 om de är mycket stora) inte alltför tunna skivor parmaskinka
färsk rosmarin
6 vitlöksklyftor
1 lagerblad
0,25 dl olivolja av god kvalitét
0,25 dl balsamvinäger
1 msk smör
Örtsalt & nymalen svartpeppar

Ris, gärna svart, rött eller råris, eller potatisklyftor eller pasta

Någon kokt grönsak, blomkål/broccoli/ sockerärtor & sallad


Repa några kvistar av rosmarin & strö ut över kycklingfiléerna. Linda en parmaskinka runt varje kycklingfilé. Placera paketen i en ugnsfast form tillsammans med skalade hela vitlöksklyftor & lagerblad.

Vispa ihop olivolja & balsamvinäger. Häll över kycklingen. Klicka ut smöret, salta & peppra.
Stick till sist in lite kvistar av rosmarin lite här & var. Sätt in fatet i knappt 200° i c:a 30 minuter.

Servera med ris, potatisklyftor, risotto eller pasta, någon kokt grönsak &/eller sallad.



PILGRIMSMUSSLOR MED CHAMPAGNESÅS
Servera dem dagen till ära med rött ris. Bjud på rosa champagne att dricka till.


1 paket saffran, 0,5 g

Ca 75 g smör
30 pilgrimsmusslor, 5 per person
1 dl champagne eller torrt mousserande vin
4 dl matlagningsgrädde eller 2 dl vispgrädde + 2 dl matlagningsgrädde
1 msk hummerfond
Salt & peppar
Persilja
Rött ris, råris eller vanligt vitt ris


Koka riset.
Hetta upp en stor panna, helst teflonpanna. Rosta saffranet på hög värme hastigt tills det doftar härligt. Ta upp det försiktigt & lägg det på ett litet fat.
Smält hälften av smöret i pannan. Tillsätt hälften av musslorna & stek dem 2 minuter på varje sida. Ta upp dem & håll dem varma under folie medan de resterande musslorna steks i resten av smöret. Ta upp & lägg dem tillsammans med de andra under foliet.
Tillsätt saffran till skyn. Häll på champagnen & grädden. Sänk värmen något & låt såsen puttra ihop till en slät sås. Smaka av med fond, salt & peppar. Tillsätt musslorna till såsen & servera med riset. Garnera med persilja.


(Källa: Monica Ahlberg)


KÄRLEKSGRYTA

1 st Fläskfilé

500 gram Skalade räkor

1 st Röd paprika

1 st Gul paprika

2 st Gul lök

3 dl Grädde

200 gram Champinjoner

2 msk Tomatpuré

1 klyfta Vitlök

2 msk Senap

2 tsk curry

salt

Svart eller vitpeppar


Skiva fläskfilén & löken plus paprikorna. Bryn tillsammans med salt & peppar.
Häll i grädden, svamp, tomatpurén & kryddorna.
Låt puttra på svag värme i c:a 40-50 minuter.
10 minuter innan det skall serveras häll i räkorna de skall precis bli varma.
Serveras med pressad potatis & en grönsallad.

(Tips: Caroline Pettersson. Källa: http://www.aftonbladet.se/)



BASILIKALAMM
400 g lammytterfilé
eller 1 1/4 kilo av lammsadel
1 tsk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
10-12 basilikablad
4 skivor lufttorkad skinka, 50 g
Sås:
1/2 dl vitt vin
1 1/2 dl buljong
1 tsk arrowrot
1 msk tomatpuré
50 g fetaost
2-3 msk mager kesella
Grönsaker:
100 g sockerärter
100 g broccoli
100 g salladslök eller späd purjolök
1 burk kronärtskockshjärtan
2 dl kokta bönor, t ex gröna mungbönor
färsk basilika


Sätt ugnen på 200°. Skär loss ryggfiléerna från benet eller be om hjälp i köttdisken. Häll lite olja i en ugnssäker form & vänd köttet i oljan. Krydda med salt & peppar. Täck köttet med basilikablad & vira skinkan runt köttet. Stick in en kött-termometer från kortsidan så spetsen kommer mitt i köttet.
Ansa & skär grönsakerna i bitar. Blanda vin, buljong, arrowrot & tomatpuré. Mosa fetaosten & rör ihop den med kesellan.
Stek köttet i mitten av ugnen 12-15 min tills innertemperaturen är 65°, konsistensen är nästan fast & köttsaften rosa.
Koka grönsakerna i lättsaltat vatten några min & värm bönorna.
Vispa ur formen med tomatskyn & koka upp. Skiva köttet & servera med skyn, grönsakerna, oströran & färsk basilika.



EFTERRÄTTER


KANELPANNACOTTA RÅSTRÖSOCKERSTEKTA ÄPPELKLYFTOR

1,5 dl matlagningsgrädde
3/4 dl Dansukker Gelésocker Multi
1 kanelstång
Gelé
3/4 dl äpplejuice
2,5 msk Dansukker Gelésocker Multi
Äppleklyftor 
1 äpple
1 msk smör 
1 msk Råsocker Strö

Koka upp grädden & kanelen & sjud i 2 minuter. Tag bort kanelen. Lägg i gelésockret & koka i 30 sekunder Häll upp i 4 portionsglas. Ställ i kylskåp.
Koka upp juice & gelésocker. Låt svalna något. Fördela gelét över den stelnade pannacottan. Ställ i kylskåp tills de skall ätas.
Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Stek dem knappt mjuka i matfett & råsocker. Fördela dem på 2 assietter. Ställ pannacottaglasen vid sidan om. Servera direkt medan äppleklyftorna fortfarande är ljumna.

(Källa: www.dansukker.com)



CHOKLADÄLSKARENS DRÖM
200 g mörk choklad
200 g smör
4 ägg
2 dl strösocker
2 1/2 - 3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Servering:
löst vispad grädde


Smörj en 2-liters form med löstagbar kant. Värm ugnen till 225°.
Smält smör & sönderbruten choklad över låg värme i en kastrull.
Vispa ägg & socker luftigt. Blanda mjöl & bakpulver.
Rör försiktigt ner den något avsvalnade choklad- & smörsmeten i ägg- & sockervispet.
Vänd ner mjölet & blanda varsamt så att smeten blir slät, men inte så mycket att den sjunker ihop.
Häll smeten i formen & grädda mitt i ugnen 15-20 min. Kakan hinner inte stanna helt utan är fortfarande lös i mitten.
Ta ut & kyl den och servera chokladtårtan kall med löst vispad grädde.

Den "ogräddade smeten" mitt i kakan upplevs som en god fyllning. Idealiskt är att baka kakan dagen innan och ställa den i kylen till nästa dag. Sedan tas den ur kylen en kvart innan den ska serveras. Då blir den krämig & god.



RÖDA BÄR UNDER PISTASCHTÄCKE

2,5 dl hallon

2,5 dl jordgubbar

3/4 dl strösocker

1 dl pistaschnötter, skalade, osaltade (ca 70 g)

3/4 dl vetemjöl

50 g smör, kylskåpskallt

Vaniljglass


Sätt ugnen på 250°. Skölj och ansa bären, halvera jordgubbarna & lägg bären i en ugnssäker form eller ugnssäkra portionsskålar. Strö över hälften av sockret.
Hacka nötterna i en matberedare. Tillsätt mjöl & resten av sockret. Strö blandningen över bären. Hyvla över smöret med en osthyvel.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min.
Servera bären lätt avsvalnade med glass.

(Källa: www.alltommat.se)

Kommentera

Publiceras ej