Saffransbutterkaka med apelsinkräm & pistaschnötter

0kommentarer





Saffransbutterkaka med apelsinkräm & pistaschnötter
½ sats grunddeg saffransbröd (se nedan)

Apelsinkräm:
½ dl apelsinjuice, koncentrerad 
½ dl mellangrädde 
1 st äggula 
2 msk vetemjöl 
2 msk strösocker 
½ tsk vaniljsocker 
½ st apelsin, rivet skal 
Fyllning:
75 g smör 
½ dl strösocker 
1 msk kardemumma stött 
Pensling och garnering:
1 st uppvispat ägg 
½ dl hackade pistaschnötter 
Glasyr:
1 ½ dl florsocker 
1 msk vatten 

Apelsinkrämen kan du med fördel göra någon dag i förväg.
Gör saffransdeg enligt grundrecept.
Kräm: Sjud alla ingredienser utom apelsinskal & vaniljsocker i en kastrull. Sjud tills krämen börjar tjockna, ca 5 min.  Vispa i vaniljsocker & apelsinskal, låt svalna.
Kavla ut saffransdegen på mjölad arbetsbänk till en stor platta, ca 30 x 40 cm. Bred på smör, strö över socker & kardemumma.
Rulla ihop degen. Skär i ca 2 cm breda bitar. Lägg 10 bitar i smord form med löstagbar kant (24 cm i diameter). Det kommer att se glest ut men de jäser ihop. Lägg bullbitarna som blir över på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med ägg & grädda ca 6 minuter i mitten av ugnen. Sänk sedan ugnstemperaturen till 200 grader.
Spritsa i apelsinkrämen jämnt fördelat på butterkakan. Pensla med ägg. Strö över pistaschnötter.
Grädda butterkakan 20-22 min i nedre delen av ugnen. Ta ut & låt svalna på galler.
Blanda florsocker & vatten och ringla det över butterkakan & bullarna som ett rutmönster. Låt stelna.


MORMORS SAFFRANSBRÖD

1 g saffran (2 paket)
1 sockerbit
¾ tsk salt
½ msk neutral sprit
50 g jäst för söta degar
200 g smör (extrasaltat)
5 dl standardmjölk
2 dl strösocker
1 ägg
Ca 18 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Stöt saffranet tillsammans med sockerbiten. Slå spriten över & låt stå ca 15 minuter. Detta ger extra smak & färg.
Smält smöret.
Smula jästen i en degbunke.
Tillsätt mjölk i det smälta smöret & värm till fingervarmt (37 grader). Ej varmare för då tenderar degen att "förjäsas".
Häll över jästen & rör tills jästen löser sig.
Tillsätt saffransblandningen, socker, salt, ägg, bakpulver & det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank & smidigt & släpper från bunkens kanter (för hand 10 minuter eller 5 minuter i köksmaskin).
Strö över lite mjöl, täck med bakduk & låt jäsa på varm & dragfri plats i ca 45 minuter.
Baka ut. 
Låt jäsa övertäckta med bakduk ca 30 minuter.



Källa: Delvis hämtat från Allt Om Mat

Kommentera

Publiceras ej