Dille på lax
0kommentarer
Lördagskväll & dille på lax. Sugen på paj med en kall sås. Kom ihåg att min vän Nina bjöd på en underbar laxpaj som jag fick receptet på. Letade fram det ur mina gömmor. Serverade den med en kall romsås & sallad. Såååå gott!
LAXPAJ á la NINA
Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1/2 dl sesamfrön
2 msk kallt vatten
Fyllning:
150-200 g rökt lax
1 finhackad gul lök
1-2 msk smör
250 g bladspenat, fryst
1 dl hackad dill
3 dl riven ost
3 ägg
2,5 dl matlagningsgrädde
Nymald svartpeppar
Sätt ugnen på 200 grader.
Kör ingredienserna till pajdegen i en matberedare. Tryck ut i pajform, nagga med gaffel & låt vila kallt 15 minuter. Förgrädda ca 10 minuter.
Tina spenaten, skär laxen i tärningar.
Fräs finhackad lök, hacka spenaten grovt & blanda ner. Tillsätt laxen.
Lägg blandningen i det förgräddade pajskalet. Täck med dillen & osten. Vispa samman grädde ägg & svartpeppar. Häll det i formen. Grädda pajen i mitten av ugnen 30-40 minuter eller tills äggsmeten stelnat.
Romsås:
1 dl majonnäs
3 dl Crème Fraiche
1,5 dl hackad gräslök
100 g ishavsrom eller röd stenbitsrom
några droppar lime
nymalen svartpeppar
Rör ihop ingredienserna & låt stå kallt till serveringen.
Kommentera