Söndagsmiddag

0kommentarer

Söndagsmiddag måste det vara såklart! Räddaren i nöden blev min kusin Catti som lämnade över en kasse godsaker från Västerås saluhall. Bland annat plommonspäckad fläskkarré. Den gned vi in i diverse kryddor, stack in en stektermometer & sen fick den sköta sig själv i ugnen medan tillbehören förbereddes. Potatis, sås på skyn, brysselkål & chutney. En klassiker!!!

Tack kära kusin!


PLOMMONSPÄCKAD FLÄSKKARRÉ

6 port

1 1/4 kg fläskkarré med ben (ca 1 kg benfri)

1 tsk salt

1,5 krm svart- & vitpeppar

½ tsk mald ingefära

1 tsk stött rosmarin eller salvia

10-12 kärnfria plommon


Sätt ugnen på 175 grader.

Det brukar ibland finnas färdigspäckad karré. Annars, gör som nedan.

Dela katrinplommonen. Gör flera små snitt, 1 ½-2 cm djupa med en knivspets på karréns ovansida. Stoppa in plommonen.

Gnid in salt & kryddor runt om köttet. Stick in stektermometern i den tjockaste delen.

Placera ugnsgallret på nedersta falsen & sätt in köttet. Stek tills temperaturen visar 80-85 grader.

Tag upp steken & lägg den på en skärbräda. Låt vila 10-15 minuter. Det blir då lättare att skära.




SÅS

6 dl sky + vatten

1 köttbuljongtärning

1 dl halvsött Madeiravin

½ dl vetemjöl

3 grädde


Koka upp sky, vetten, Madeira & köttbuljong. Vispa ihop mjölet med grädden. Rör ned & koka 3-5 minuter.




Kommentera

Publiceras ej