Söndagsmiddag
0kommentarer
Söndagsmiddag måste det vara såklart! Räddaren i nöden blev min kusin Catti som lämnade över en kasse godsaker från Västerås saluhall. Bland annat plommonspäckad fläskkarré. Den gned vi in i diverse kryddor, stack in en stektermometer & sen fick den sköta sig själv i ugnen medan tillbehören förbereddes. Potatis, sås på skyn, brysselkål & chutney. En klassiker!!!
Tack kära kusin!
PLOMMONSPÄCKAD FLÄSKKARRÉ
6 port
1 1/4 kg fläskkarré med ben (ca 1 kg benfri)
1 tsk salt
1,5 krm svart- & vitpeppar
½ tsk mald ingefära
1 tsk stött rosmarin eller salvia
10-12 kärnfria plommon
Sätt ugnen på 175 grader.
Det brukar ibland finnas färdigspäckad karré. Annars, gör som nedan.
Dela katrinplommonen. Gör flera små snitt, 1 ½-2 cm djupa med en knivspets på karréns ovansida. Stoppa in plommonen.
Gnid in salt & kryddor runt om köttet. Stick in stektermometern i den tjockaste delen.
Placera ugnsgallret på nedersta falsen & sätt in köttet. Stek tills temperaturen visar 80-85 grader.
Tag upp steken & lägg den på en skärbräda. Låt vila 10-15 minuter. Det blir då lättare att skära.

SÅS
6 dl sky + vatten
1 köttbuljongtärning
1 dl halvsött Madeiravin
½ dl vetemjöl
3 grädde
Koka upp sky, vetten, Madeira & köttbuljong. Vispa ihop mjölet med grädden. Rör ned & koka 3-5 minuter.
Kommentera