Rött kött & balsamicosås
0kommentarer
Marléne & Hedwig in action!
Lördagen var slö. Väldigt slö! Tittade man ut genom fönstret förstod man varför. Grått, grått, grått... Vi bestämde oss för att mysa till det. Något gott att äta & dricka sen en mysig film.
Vi marinerade biff & entrecote några timmar. Sen grillade vi dem. Till det en balamicosås. Ronny gjorde hemmagjorda pommes i ugnen. Hedda gjorde sitt favorittillbehör - vitlökssmör. Till det hade vi en blandad sallad med svart tryffelolja. Det blev underbart gott! Rött kött måste man bara ha ibland.
Filmen vi såg var Lasse Hallströms Chocolate (för 4e gången) & till det blev det mousserande vin & julmust ;- )

BALSAMICOSÅS
½ lök, gul, finhackad
1 msk smör
2 msk tomatpuré
½ dl brun farin
1 dl balsamvinäger
1,5 dl rödvin
1,5 dl vatten
4 msk kalvfond
2 krm salt
1 krm svartpeppar
1 tsk timjan
1 liten pressad vitlöksklyfta
1 msk Majzena majsstärkelse
Fräs lök i smör. Tillsätt tomatpuré och farinsocker och rör så att det inte bränns men gärna får lite färg. Häll på balsamvinäger, vin och vatten och koka ihop till hälften.
Rör ner kalvfond, vitlök, timjan, salt och peppar. Låt koka upp. Sila såsen och häll tillbaka den i kastrullen. Red med majsstärkelse utrörd i lite vatten.


POMMES I UGN
8 st bakpotatisar eller 12 stora potatisar
olivolja
flingsalt
grillkrydda/ pomme frites krydda
Sätt ugnen på 250 grader.
Tvätta och skär oskalad potatis i stavar till tjocka pommes frites.
Lägg dem på en plåt, ringla över olivolja och flingsalt.
Rosta dem gyllene i ugnen cirka 40-50 minuter. Rör om efter halva tiden.
Smaksätt med grillkrydda alt pommeskrydda
VÅRT VITLÖKSSMÖR
Extrasaltat smör
Pressade vitlöksklyftor efter smak & tycke
Italiensk salladskrydda
Lite salt
En gnutta chiliflingor
Några droppar limesaft
Lite finhackad persilja
Låt smöret ligga framme & bli mjukt. Blanda med övriga ingredienser.
Lägg på plastfolie, vik ihop & försök forma till en rulle. Lägg i frysen en stund så smöret stelnar. Skär i lagom stora portionsbitar. Servera.
Kommentera