Tandoori & röd curry
0kommentarer
Det lackar mot jul & härnäst på listan står bakningen. Saffransskorpor, lussekatter, lussemuffins etc. Men än har inte någon riktig julkänsla infunnit sig. Vardagen rullar på i sin gilla gång. Man tycker kanske att maten skulle luta åt det svenska "juliga" hållet men här har det blivit helt tvärt om. Tandoorikyckling & thaigryta har stått på menyn. Kryddstarka rätter som förvisso passar alldeles utmärkt på vintern. Men som sagt, någon julkänsla infinner sig inte utan snarare en längtan till semester & värmen. Vilket dessa rätter påminner om.
TANDOORIKYCKLING
6 st kycklinglår eller filéer
5 msk citronsaft
½ lök, hackad
4 vitlöksklyftor
4 tsk riven färsk ingefära
1 msk korianderfrön
4 tsk spiskummin
1 tsk salt
1 krm paprikapulver
1 tsk gurkmeja
I krm chilipulver
1 krm chiliflingor
2,5 dl matlagningsyoghurt, 10 %
lime till garnering
röd karamellfärg
Pensla kycklingen med citronsaft. Täck över & marinera i kylskåpet i 30 minuter.
Lägg lök, pressad vitlök, ingefära, korianderfrön, kumminfrön & resten av citronsaften i en skål & blanda till en kryddpasta. Blanda sedan kryddpastan med paprika, gurkmeja, chilipulver, chiliflingor, yoghurt, & rör blandningen slät. Rör ner karamellfärg tills blandningen får en djupröd färg.
Lägg kycklingbitarna i en stor, grund form & bred på tjockt med den kryddade yoghurtblandningen. Täck med plastfolie & ställ i kylskåpet. Marinera kycklingen minst 4 timmar, eller över natten.
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg kycklingbitarna på ett galler över ett stort ugnsfat. Tillaga i 45 minuter, eller tills kycklingbitarna är mjuka & genomkokta. Servera med basmatiris, limeklyftor, matlagningsyoghurt, mangochutney, naanbröd (finns att köpa färdigt), sallad eller wokade grönsaker.
VARDAGS-THAIGRYTA
1 gul lök
500 gram urbenad, strimlad kyckling, strimlat fläsk- eller nötkött
4 msk olja
5 tsk röd currypasta
3 burkar kokosmjölk (400 gram)
8 msk fisksås
1 burk ananas (400 gram)
1 pressad vitlöksklyfta
1 pressad lime
3 msk honung
1 påse wokgrönsaker
Salladslök
Färsk thaibasilika eller koriander
Skala och hacka löken grovt. Fräs lök & köttet i oljan i kastrull eller wok. Tillsätt currypastan & fräs en stund till. Tillsätt kokosmjölk, 1 dl ananasjuice, fisksås, vitlök, lime & honung. Låt koka 10 minuter. Dela ananasen i bitar. Fräs wokgrönsakerna på sidan om & tillsätt dem tillsammans med ananasen i grytan. Låt koka med ytterligare två minuter. Strimla salladslök & örter & strö det över grytan precis innan servering.
Servera med thairis. God blir rätten också med grön currypasta istället för röd.
Kommentera