Monika Ahlberg

0kommentarer

En av mina favoritmatskribenter är Monika Ahlberg. Ni vet hon som drev Rosendals Trädgårdscafé & som skrev boken med samma namn. Hon kan verkligen inspirera till matlagning. Vare sig det är till fest, högtider eller vardag. Kika in på: http://blogg.alltommat.se/monikasmat/

Nu efter all julmat så börjar man längta efter lite nyttigare alternativ. Ett förslag är Monikas heta chili med chorizo.
Monika använder helst färska bönor & gärna i olika färger, det blir allra vackrast men man kan ju naturligtvis använda bönor från burk, köp då gärna olika sorter. Korven kan uteslutas om man så önskar....men den är riktigt god i den här!



HET CHILI MED BÖNOR & CHORIZO


1 tsk spiskumminfrö
2 tsk torkad oregano
Knappt 1 1/2 kg färska ospritade bönor eller 675 g spritade, (eller olika sorter från burk)
4 msk olivolja
2 gula lökar, fint hackade
3 vitlöksklyftor, fint hackade
2-3 chilifrukter tex. Spansk peppar, urkärnade & fint hackade
2 röda paprikor, urkärnade och grovt hackade
2 msk tomatpuré
225 g chorizo, skuren i tjocka skivor, (kan uteslutas)
400 g krossade tomater
3-4 dl fond eller buljong av kyckling
Salt & nymald svartpeppar


TILL GARNERING OCH SERVERING
4 msk färsk hackad koriander, persilja eller körvel

Ris, bröd eller Pitabröd


Rosta spiskumminfröna i en torr stekpanna. Strö över oreganon & rör om. Mortla sedan lätt.
Koka bönorna i lättsaltat vatten i ca 7 minuter eller till de är nästan mjuka. Häll av & skölj i kallt vatten.

Värm oljan i en stor kastrull. Tillsätt lök, vitlök, chili, paprika & kryddor. Fräs i några minuter utan att löken tar färg.

Tillsätt korven (kan uteslutas) & tomatpurén, rör om.

Häll på de krossade tomaterna & buljongen. Koka upp & häll i bönorna. Smaka av med salt & nymald peppar. Låt sjuda 5-10 minuter. Strö över färsk koriander, persilja eller körvel & servera med ris, bröd eller pitabröd.

Kommentera

Publiceras ej