OST & CHILI

0kommentarer

 
 
 
 
Det här är ett matigt, smakrikt bröd som passar till rätter med lite sting i. T ex. en het chili, fisksoppa eller en kryddig pastarätt. Passar även utmärkt att rosta - kanske till räkor...
 
 
 
 
 
 
 
 
Ost- & chilibröd
 
250 g uppfriskad vetesur
200 g turkisk yoghurt
425 g ljummet vatten
160 g durum
700 g ekologiskt vetemjöl
15 g ljus sirap
1 tsk chiliflakes eller 75 g finhackad jalapenos
en "dutt" Chipotle chili (mald)
20 g havssalt
75 g grovriven lagrad ost t ex. cheddar eller Västerbotten
 
 
 
Kör alla ingredienser utom salt & ost (& jalapenos om du använder det) på lägsta hastighet i 10 minuter. Tillsätt saltet & kör på högre hastighet i 5 minuter. Tillsätt osten (& jalapenos) & blanda försiktigt så det fördelas i degen.
Vila 30 minuter & vik degen i bunken. Vila 30 & vik igen. Jäs övertäckt med plastfilm i rumstemperatur över natten.
 
Värm ugnen till 250 grader. Sätt in & värm upp en baksten samt en liten ugnsfast form på botten av ugnen. 
Stjälv upp degen på mjölat bakbord. Forma till 2 bröd som läggs i 2 avlånga bakformar. Smörj dessa med olja först.
Jäs övertäckt i 2 timmar.
 
Snitta & mjöla bröden & ställ in dem i ugnen. Släng några isbitar i den ugnsfasta formen. Sänk temperaturen till 200 grader. Släpp ut ånga efter 20 minuter. Grädda ca 30-35 minuter eller tills brödets innertemperatur är ca 98 grader.
 
Stjälp ut bröden ur formarna & låt dem svalna på galler.
 
Smaklig spis!
:-)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
bröd, chili, het, ost,

Kommentera

Publiceras ej