JAVABRÖDET

0kommentarer

 

För ett tag sedan berättade jag om "Javabrödet", ett bröd som skållats med kaffe. Mörkt & fyllt med frön & tranbär. Här kommer receptet!

 

RÅGBRÖD MED PUMPAFRÖ, TRANBÄR & DINKEL

Friska upp din rågsurdeg! Gör sedan enligt följande:

50 g rågsurdegsgrund

200 g ljummet vatten

120 g rågmjöl

 

Blanda surdegsgrund med vatten & mjöl  i en rymlig bunke. Täck bunken med lock eller plastfolie & låt stå i rumstemperatur över natten eller 8–10 timmar.

 

Skållning
100 g pumpafrö (rostas)
75 g tranbär (torkade)
25 g linfrö
100 g hel dinkel
250 g hett kaffe

 

Rosta pumpafröna i en stekpanna tills de fått lite brunaktig färg. Blanda skållningen i en bunke, täck med plastfolie & låt över natten eller 8-10 timmar.

 

Deg

Rågsurdegen från ovan
Skållningen från ovan
75 g brödsirap (alt mörk sirap)
100 g rågmjöl
150 g vetemjöl special

6 g jäst
15 g tsk salt

 

Rör ihop skållningen & surdegen med resten av ingredienserna & kör i degblandare på låg hastighet i 5 minuter. Degen ska vara ganska lös men inte rinnig.

Smöra en brödform & strö i lite vetemjöl. Skrapa ned degen i formen med hjälp av en slickepott. Strö över vetemjöl & täck formen med plastfolie & låt jäsa i rumstemperatur 4–5 timmar eller tills degen rest sig en eller ett par centimeter & man kan se små hål i degen. Vill man ha en längre jäsning kan man förstås låta det jäsa lite kallt.

Sätt ugnen på 250 grader i god tid med ett galler i mitten av ugnen. Sätt in brödet. Sänk temperaturen till 200 grader efter 15 minuter. Låt brödet stå inne totalt cirka 60 minuter. Sista 10 minuterna kan man vända ur brödet ur formen så får det lite mer färg runtom.

Låt svalna på ett galler & vira därefter in brödet i en handduk. Brödet mår fint av att vila en natt eller så innan man skär i det.

NJUT!