Påskgott

0kommentarer




Snart påsk & då blir det många ägg, skinkor, laxar & lamm på påskbordet...
Det söta är icke att förglömma. Kika in på: www.odense-marcipan.se/inspiration/recept/pask & få inspiration.





KARIBISK LAX
4 pers

800 g laxfilé med skinn
1 tsk kryddpepparkorn, ca 1 1/4
tsk grovmalda
2 torkade piri piri
2 tsk paprikapulver
2 tsk mald torkad ingefära
2 tsk råsocker
2 tsk havssalt
2 msk mörk rom


Vitlökscrème:
2 dl creme fraiche
1 msk majonnäs
1-2 pressade vitlöksklyftor
rivet skal av 1/2 lime
1 tsk pressad lime

Tillbehör:
2 sötpotatisar, ca 550 g
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 ananas
1 mango

Lägg laxfilén med köttsidan upp i en form.
Stöt kryddpeppar grovt i en mortel tillsammans med piri piri. Blanda med paprikapulver, ingefära, socker & salt. Gnid in laxsidan med kryddblandningen & droppa försiktigt på rom. Låt stå i rumstemperatur medan du förbereder tillbehören & gör vitlökscrèmen.

Laxen bör marinera minst en halvtimme, men den tål att stå med sina kryddor en hel dag i kylen.
Blanda samman samtliga ingredienser till vitlökscrèmen & ställ den kallt.
Sätt ugnen på 225°.
Skala sötpotatisen & skär dem i långsmala klyftor. Lägg dem i en rymlig ugnssäker form & blanda dem med olja & salt.
Stek dem i ugn ca 20 min. Vänd dem någon gång under tiden.
Ansa och skär ananas i långsmala klyftor. Skär bort skal & kärnan från mangon. Skär fruktköttet i långsmala klyftor om det går, annars bara större bitar. (Se inlägget "Mango" för tips på hur man skär upp en mango)
När sötpotatisen är färdigstekt blanda försiktigt, ner ananas & mango i den varma formen och låt dem bli ljumma på eftervärmen.
Sänk ugnen till 175°.
Skär laxsidan i portionsstora bitar & lägg i en ugnssäker form med den kryddiga köttsidan upp.
Stek mitt i ugnen ca 15 min.

Servera laxen på varma tallrikar tillsammans med frukt- & grönsaksblandningen samt vitlökscrème.


LINDA´S MATJESPAJ

200 g smulad Karvring

100 g  smör

dill


Fyllning:

1 kg räkor

2 dl  gräddfil

3 msk majonäs

2 msk senap (söt)

1 burk matjefiléer (200 mg)

2 st ägg (hårdkokta ca 9 min)

½ st hackad rödlök

3 msk finhackad purjolök

3 msk hackadgräslök

3 msk finskuren Dill

1 burk stenbitsrom (röd á 50 g)


Dekoration:

Tinade (stora) räkor, dillkvistar & citron!


Mixa ihop kavring, smör & dill till en mustig pajdeg, som inte ska gräddas.

Tryck ut den i en låg pajform. Låt stå i kylen medans du blandar fyllningen.

Hacka & strimla ingredienserna till fyllningen, blanda sedan ihop allting försiktigt.

Bred över fyllningen i pajformen, låt stå 15 min i kylen.

Garnera med räkor, citron & dill.

SAFFRANSLAX MED KRÄMIG TOMATRISOTTO
En gyllene lax smaksatt med saffran som serveras med en krämig risotto. Det går även bra att servera laxen med vanligt ris eller pasta.


6 bitar laxfilé
Olivolja till formen
3 morötter
Salt & nymalen svartpeppar
4 dl mellangrädde eller matlagningsgrädde
Några kvistar färsk fransk dragon
1-2 kuvert saffran


RIisotto
500 g avorioris
50 g smör
1/2 dl olivolja av god kvalitet
2 röda lökar
3 vitlöksklyftor
1 1/2 l hönsbuljong
1 dl vitt vin
5-7 fint hackade marinerade soltorkade tomater
1 dl riven parmesanost


Till servering:
Salladsskott


Pensla en ugnsfast form med olivolja. Lägg i laxbitarna. Salta & peppra.

Skala och skär morötterna i stavar. Lägg dem runt laxen i formen. Blanda saffran och hackad dragon med grädden. Häll blandningen över laxen.

Stek laxen i ugn på 225° i 15 minuter. Skölj riset under rinnande kallt vatten i ett durkslag. Finhacka löken och koka upp buljongen.

Smält hälften av smöret tillsammans med all olivolja i en stor kastrull. Tillsätt den hackade löken och pressa ner vitlöken. Låt fräsa tills det blir mjukt. Tillsätt resten av smöret och rör ner riset.

Häll ner 4 dl av den kokheta buljongen. Ge det hela ett uppkok och låt alltsammans koka under omrörning tills all vätska kokat in. Tillsätt ytterligare 4 dl buljong och koka under omrörning tills vätskan återigen kokat bort. Fortsätt på detta vis tills ingenting av buljongen återstår. Häll då till sist ner vinet och låt det koka in. Det brukar ta ungefär 25 minuter allt som allt.

Tag grytan från värmen och rör ner soltorkade tomater och parmesanost.

Blanda ihop salladsskotten. Servera risotton och salladsskotten till den gyllene laxen.

LAMMSTEK MED OLIV- & ROSMARINSKY

800 g  lammstek, urbenad och nätad

5 st  vitlöksklyftor, skalade

1 tsk  salt

2 krm  svartpeppar, nymald

1 msk  olivolja

4 msk hackade färska örter t.ex. timjan & rosmarin

Oliv- och rosmarinsky :

1 st  lök, skalad gul

2 st  vitlöksklyftor, skalade

1 msk  rosmarin, finhackad

1 msk  olivolja

2 dl  rödvin

3 dl  vatten

1 msk  kalvfond, koncentrerad

3 msk  tapenade, på burk

1 msk  smör

Till servering:
200g fetaost
2 msk pinjenötter
citronskal & rucola
rostade grönsaker & potatis

Sätt ugnen på 150°. Gör små snitt i lammsteken med en kniv. Dela vitlöksklyftorna, tryck in dem i köttet. Salta, peppra & bryn köttet i olivoljan. Strö över örterna & "klappa in" dem i köttet. Stek mitt i ugnen tills köttets innertemperatur är 58°, ca 50 min. Ta ut köttet och låt det vila ca 15 min före servering.
Skala och finhacka lök & vitlök. Fräs med rosmarin i olivoljan. Häll på rödvin & låt koka i 5 min. Tillsätt vatten & kalvfond, låt reducera tills ca 2 dl återstår. Lägg i tapenade & klicka i smöret under omrörning strax före servering.
Skiva lammsteken. Ringla över skyn. Garnera med smulad fetaost, pinjenötter, citronskal & rucola.
Rostade grönsaker & potatis är gott till.







BROWNIE MED KOKOSÄGG


Odense Kokosmassa


Chokladtryffel:

150 g Odense Mörk choklad 55%
175 g grädde
40 g honung

Browniesmet:

140 g Odense Mörk choklad 55%
150 g smör
240 g socker
2 st ägg
150 g vetemjöl
1 liten nypa salt
1 påsar Paulúns nötblandning


Rulla ut kokosmassan i en rulle & skär upp i ca 10-12 g bitar. Rulla små ägg & ställ åt sidan.

Chokladtryffel: Koka upp grädde & honung & slå det över chokladen. Mixa slät. Lägg plast på tryffeln & ställ svalt.

Browniesmet: Koka upp smöret & slå det över chokladen. Rör om tills det smält.
Tillsätt övriga ingredienser i nämnd ordning.

Fyll upp browniesmeten i en smörad springform & baka i ca 10 minuter i 200 °C. Tag ut och låt kallna.
När tryffeln & brownien kallnat, stöppla på tryffeln, sikta kakao på toppen & garnera med kokosäggen.

(Källa: www.odense-marcipan.se/inspiration/recept/pask )


Kommentera

Publiceras ej