EN LAGOM SUR MED SOLROS & LITE RÅG

0kommentarer

 
 
 
 
Solrosfrön eller pumpakärnor är alltid gott att smaksätta bröd med. Ännu mer smak blir det om du rostar dem innan det tillsätts i degen. Rosta dem i långpanna i 200° i några minuter, inte för hårt. Låt dem svalna.
 
 
 
 
 
SOLROS & RÅG 
 
500 g ljummet vatten
825 g vetemjöl special
10 g jäst
310 g rågsurdeg (uppfriskad)
15 g mörk brödsirap
200 g rostade solrosfrön
25 g havssalt
 
 

Knåda allt utom salt i cirka 10 minuter på långsam hastighet. Tillsätt saltet, öka hastigheten & knåda 4-5 minuter tills degen är riktigt elastisk. Låt degen vila i en inoljad plastlåda i cirka 2 timmar, vik ihop en gång under tiden.

Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i två delar. Forma sedan till runda limpor. Mjöla två jäskorgar & strö lite solrosfrön i botten på dem. Lägg bröden med skarven neråt. Låt bröden jäsa övertäckt i kylen över natten ca 12-24 timmar.

Värm ugnen till 275°. Låt bakstenen (eller en plåt) vara i ugnen under uppvärmningen. Ställ även in en ugnsfast form i botten av ugnen under uppvärmningen.

 
Stjälp upp bröden ur korgarna t.ex. på en bricka klädd med bakplåtspapper. Hiva bakplåtspappret med brödet in på den varma plåten/bakstenen. Kasta även in en skvätt vattenr i den ugnsfasta formen. Ångan ger en fin skorpa. Dra samtidigt ner värmen till 225 grader.
Vädra ut ånga efter 15 minuter. Upprepa vädringen efter ytterligare 5 minuter. Genom att vädra ut ångan på slutet bygger du upp en fin skorpa på brödet.

Baka av i cirka 30-35 minuter.

Låt svalna på galler.

 

 

 

 

Kommentera

Publiceras ej