VALBORGSBRÖDET

0kommentarer

 

 

 

 

BRÖDET VALBORG

 

500 g ljummet vatten

800 g vetemjöl special

450 uppfriskad vetesurdeg

28 g havssalt

 

 

Kör alla ingredienser, utom saltet, ungefär 20 minuter på lägsta hastighet. Tillsätt saltet & kör ytterligare 5 minuter på högre hastighet. Låt degen jäsa 1 timme i rumstemperatur. Jäs sedan 12–24 timmar i kyl.

 

Tag ur degen ur kylen ca 1 timme innan utbakning.

 

Stjälp upp degen på välmjölat bakbord. Jag delade degen i 3 delar som försiktigt rullades ut till 3 längder. Dessa formades/flätades till en stor fläta som jag strödde lite vetemjöl över & lät jäsa i ytterligare 60 minuter på bakplåtspappersklädd bricka under handduk. Sätt ugnen på 275 grader med en plåt eller en baksten på mittenhyllan & en ugnsfast form i botten av ugnen.

 

Skjutsa in brödet & bakplåtspappret i ugnen! Hiva in några isbitar (5-6 st) i den ugnsfasta formen. Sänk värmen till 225 grader.

 

Efter 15 minuter kan ugnen vädras - vattenånga släpps ut. Bröden ska få ordentligt med färg men det ska inte vara bränt. Ca 30-35 minuters gräddning. Kolla tempen, den ska vara 98 grader = klart!

Ta ut brödet och låt svalna på ett galler.

 

Nästa gång ska jag jäsa 24 timmar för att få ett lite syrligare bröd. Eventuellt byter jag ut lite av vetet mot durum eller dinkel....

 

 

 

 

Sådana här skönheter spanade vi efter idag på promenaden. Vi lyckades träffa på åtskilliga vackra exemplar som bekräftade att våren är här.

Härliga Magnolian!

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Publiceras ej