SURDEG

0kommentarer

 

Vad är surdeg?

I mjöl finns bakterier & jästsvampar. När vatten tillsätts kan dessa små organismer börja föröka sig. När degblandningen blir sur så trivs mjölksyrabakterier & jästsvampar bra & dessa förökar sig. Resultatet är att man har en syrlig degblandning som är full med jästsvampar & mjölksyrabakterier som man sedan kan använda som jäst.

 

 

 

 

Ingredienser:

100g ekologiskt vetemjöl

120g vatten.

20g rivet äpple eller ekologisk honung

 

 

Koka upp vattnet & låt svalna till 40 grader

Riv äpple

 Blanda mjöl, vatten & äpple i en 5 dl glasburk & rör om.

Konsistensen ska vara trögflytande.

Lägg på lock men skruva inte åt locket.

 Låt stå varmt, 22 - 26 grader i 4 dagar.

Rör om morgon & kväll.

 

Dag 2 kväll:

Tillsätt 20g ekologiskt mjöl & 20g ljummet vatten. Konsistensen ska vara trögflytande.

 

Dag 4 kväll:

Om den är bubblig & lite dallrig i konsistensen så är den klar. Om den inte är det så häll ut allt utom 30g & gå till Dag 2 kväll. Om den är klar så kan den förvaras i kylen & matas en gång i veckan.

 

 

MATA DIN SURDEG

En gång i veckan behöver du mata din surdeg enligt följande proportioner. Slå bort lite av surdegsgrunden så du har ca 100 g kvar. Mata, blanda & ställ på varmt ställe i några timmar eller över natten så surdegsgrunden bubblar upp fint. Klart! Nu kan du använda grunden för bakning eller så skjutsar du in den i kylen igen tills den ska användas.

 

Jag häller en klick i en bakbunke, häller på mjöl & vatten för att få önskad mängd surdeg att baka på + lite att spara. Ser till att konsistensen blir som en typ tjockare våffelsmet. Täcker över med plast & låter stå över dagen eller natten tills den bubblat upp ordentligt. Nu är den redo att bakas med. Jag tar den mängd som behövs för bakningen, resten läggs i en nydiskad burk & in i kylen för framtida äventyr.

Här kommer ändock lite proportioner om man vill ha en riktlinje:



Rågsur
60 g ekologiskt rågmjöl
100 g ljummet vatten

Vetesur
100 g Vetemjöl special
100 g ljummet vatten

 

 

 

 

 

 Här kan du läsa mer om skötsel av surdeg:

 

Nord Mills

Sara Bakar

 Brödpassion

 Pain de Martin