SPONTANBRÖDET
0kommentarer
DINKEL, VALNÖT & APRIKOS
250 g uppfriskad vetesur
30 g russinjäst
150 g dinkel fullkorn
150 g grovt rågmjöl
550 g ljummet vatten
525 g vetemjöl special
1/2 dl linfrön
25 g havssalt
2 dl valnötter
1,5 dl hackade aprikoser
Kör alla ingredienser utom salt, valnötter & aprikoser i köksmaskin på lägsta hastighet i 10 minuter. Tillsätt saltet & kör 5 minuter till på högre hastighet. Låt degen vila 1 timme övertäckt i hushållsmaskinens bunke.
Tillsätt nötter & aprikoser & kör på låg hastighet så allt blandas. Låt jäsa 2 timmar.
Forma till ett stort bröd eller 2 mindre. Lägg i välmjölade jäskorgar. Strö över vetemjöl, täck med plast & låt jäsa i kyl över natten.
Ta fram brödet i rumstemperatur 1 timme innan det ska gräddas.
Värm samtidigt upp ugnen till 275 grader med en plåt eller en baksten på mittenhyllan & en ugnsfast form i botten av ugnen.
Stjälp upp brödet på bricka täckt med bakplåtspapper. Snitta 3 gånger på längden
Skjutsa in brödet i ugnen, släng 5-6 isbitar i den ugnsfasta formen. Stäng ugnsluckan & sänk genast temperaturen till 200 grader.
Släpp ut ånga efter 20 minuter.
Grädda bröden i ca 35 minuter eller tills brödets innertemperatur är ca 98 grader.
Låt brödet svalna på galler.
Kommentera