SPONTANBRÖDET

0kommentarer

 

 

 

 


DINKEL, VALNÖT & APRIKOS

 

250 g uppfriskad vetesur

30 g russinjäst

150 g dinkel fullkorn

150 g grovt rågmjöl

550 g ljummet vatten

525 g vetemjöl special

1/2 dl linfrön

25 g havssalt

2 dl valnötter

1,5 dl hackade aprikoser

 

 

Kör alla ingredienser utom salt, valnötter & aprikoser i köksmaskin på lägsta hastighet i 10 minuter. Tillsätt saltet & kör 5 minuter till på högre hastighet. Låt degen vila 1 timme övertäckt i hushållsmaskinens bunke.

 

Tillsätt nötter & aprikoser & kör på låg hastighet så allt blandas. Låt jäsa 2 timmar.

 

Forma till ett stort bröd eller 2 mindre. Lägg i välmjölade jäskorgar. Strö över vetemjöl, täck med plast & låt jäsa i kyl över natten.

 

Ta fram brödet i rumstemperatur 1 timme innan det ska gräddas.

Värm samtidigt upp ugnen till 275 grader med en plåt eller en baksten på mittenhyllan & en ugnsfast form i botten av ugnen.

 

Stjälp upp brödet på bricka täckt med bakplåtspapper. Snitta 3 gånger på längden

Skjutsa in brödet i ugnen, släng 5-6 isbitar i den ugnsfasta formen. Stäng ugnsluckan & sänk genast temperaturen till 200 grader.

 

Släpp ut ånga efter 20 minuter.

 

Grädda bröden i ca 35 minuter eller tills brödets innertemperatur är ca 98 grader.

 

Låt brödet svalna på galler.

 

 

 

 

 

 

 

 


Kommentera

Publiceras ej