VIT LEVAIN

0kommentarer

 
 
 
 

 

 

 

 

VITT LEVAINBRÖD

 

Dag 1

 

75 g levain

200 g  vetemjöl special

140 g  vatten

 

Blanda i en bunke, täck med lock & låt stå i rumstemperatur 6-8 timmar. Vill man dra ut på det kan man sätta den i kylen eller på annat svalt ställe.

 

 

Dag 1

På kvällen

 

340 gram av degen ovan

500 g vatten

700 g vetemjöl special

20 g  salt

 

Kör allt utom salt på låg hastighet tills allt blandats. Låt vila 30–60 minuter. Kör på mellanhastighet tills degen blivit spänstig & fin vilket kan ta någonstans mellan 10 & 15 minuter. Häll i saltet när det är någon minut kvar. Låt degen vila övertäckt i bunken 1 timme.

 

Ta upp degen på ett mjölat bakbord & dela i två lika stora bitar och rundriv dem. Låt degen vila cirka 30 minuter.

 

Forma nu varje degbit genom att vika övre sidan mot mitten & trycka till försiktigt. Vik höger & vänster kant mot mitten & tryck försiktigt så att de stannar. Vänd nu återigen övre kanten nedåt & rulla sedan ihop den så att den till formen liknar en kaffeböna. Lägg i mjölade korgar med verket (skarven) uppåt. Täck jäskorgarna med en handduk, sätt in i kylen & jäs mellan 10-14 timmar. Vill man ge jäsningen lite fart kan man ta ut dem ur kylen & ge dem några timmar i rumstemperatur på slutet.

 

 

Dag 2

Morgon

 

Sätt ugnen på 275 grader i god tid innan bröden ska in (gärna 45–60 minuter) med en plåt eller en baksten på mittenhyllan & en ugnsfast form i botten av ugnen. Vänd upp bröden på en lätt mjölad bakspade (eller skärbräda) & gör ett längsgående snitt i brödet & skjuta in i ugnen! Hiva in några isbitar i den ugnsfasta formen. Sänk värmen till 250 grader.

 

Ta en titt på bröden efter 15 minuter. Har de redan fått väldigt mycket färg kan man sänka temperaturen till 200 eller 225 grader, annars låter man den vara en stund till. Efter ytterligare 15 minuter kan ugnen vädras - vattenånga släpps ut. Bröden ska få ordentligt med färg men det ska inte vara bränt. Ca 30-35 minuters gräddning. Kolla tempen, den ska vara 98 grader = klart!

Ta ut brödet och låt svalna på ett galler.

 

Hoppas det smakar!