DURUMPAVÉ MED SESAM

0kommentarer

 

 

 

 

 

 

200 g uppfriskad vetesurdeg

800 g vatten

25 russinjäst

250 g durumvetemjöl

800 g vetemjöl special

1 tsk sesamolja

25 g havssalt

ev sesamfrön & flingsalt att strö över

 

Kör alla ingredienser på låg hastighet i 10 minuter. Tillsätt saltet & kör på högre hastighet i 5 minuter till. Strö över mjöl, täck över bunken & låt degen vila 30 minuter på varm plats.

Ta tag i degens kant, spänn den lite & vik sedan in den mot mitten. Vik ett & ett halvt varv tills att degen känns riktigt spänd. Låt vila 3o minuter till. Upprepa vikningen, låt vila & vik sedan en tredje gång. Det här gör brödet lite segare & högre. Efter sista vikningen får degen jäsa 4 timmar.

 

Sätt ugnen på 250 grader & låt en plåt vara i ugnen under uppvärmningen (eller baksten). Ställ även in en ugnsfast form i botten av ugnen under uppvärmningen.

 

Häll ut degen på välmjölat bakbord. Dela i 3 delar, runddriv & låt jäsa i jäskorgar med skarven uppåt 1 timme.

 

Bröden kan behövas gräddas i omgångar beroende på ugnsstorlek.

Skär ett tvärsnitt över bröden innan gräddning. Bröden kan ev penslas med uppvispad äggvita & beströs med sesamfrön & eventuellt lite flingsalt.

Sätt in bröden i ugnen & släng samtidigt in 5-7 isbitar i den ugnsfasta formen. Stäng luckan snabbt.

Sänk temperaturen till 225 grader efter 5 minuter.

Efter 10 minuter gräddning, öppna ugnsluckan & vädra ut vattenånga.

Grädda ca 10-15 minuter till beroende på storlek. Totalt ca 25-30 minuter.

Baka till en innertemperatur på 96°C

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Publiceras ej