DURUMPAVÉ MED SESAM
0kommentarer
200 g uppfriskad vetesurdeg
800 g vatten
25 russinjäst
250 g durumvetemjöl
800 g vetemjöl special
1 tsk sesamolja
25 g havssalt
ev sesamfrön & flingsalt att strö över
Kör alla ingredienser på låg hastighet i 10 minuter. Tillsätt saltet & kör på högre hastighet i 5 minuter till. Strö över mjöl, täck över bunken & låt degen vila 30 minuter på varm plats.
Ta tag i degens kant, spänn den lite & vik sedan in den mot mitten. Vik ett & ett halvt varv tills att degen känns riktigt spänd. Låt vila 3o minuter till. Upprepa vikningen, låt vila & vik sedan en tredje gång. Det här gör brödet lite segare & högre. Efter sista vikningen får degen jäsa 4 timmar.
Sätt ugnen på 250 grader & låt en plåt vara i ugnen under uppvärmningen (eller baksten). Ställ även in en ugnsfast form i botten av ugnen under uppvärmningen.
Häll ut degen på välmjölat bakbord. Dela i 3 delar, runddriv & låt jäsa i jäskorgar med skarven uppåt 1 timme.
Bröden kan behövas gräddas i omgångar beroende på ugnsstorlek.
Skär ett tvärsnitt över bröden innan gräddning. Bröden kan ev penslas med uppvispad äggvita & beströs med sesamfrön & eventuellt lite flingsalt.
Sätt in bröden i ugnen & släng samtidigt in 5-7 isbitar i den ugnsfasta formen. Stäng luckan snabbt.
Sänk temperaturen till 225 grader efter 5 minuter.
Efter 10 minuter gräddning, öppna ugnsluckan & vädra ut vattenånga.
Grädda ca 10-15 minuter till beroende på storlek. Totalt ca 25-30 minuter.
Baka till en innertemperatur på 96°C
Kommentera