ZEZAM

0kommentarer

 
 
 
 
 

 

Det här är "the bread of the week"!

Bästa, smarriga, frukost/middagsbrödet på semestern!

Nötig smak av sesamolja & sesamfrö, en gnutta honung & dinkel...

 

 

ZEZAM 

600 g ljummet vatten

40 g russinjäst

160 dinkel fullkorn

825 g vetemjöl special

360 g uppfriskad vetesur

20 g flytande honung

20 g sesamolja

30 g havssalt

40 g rostade sesamfrön

 

 Kör alla ingredienser utom saltet & sesamfröna i 10 minuter på låg hastighet. Tillsätt saltet & kör på högre hastighet i 5 minuter. Tillsätt sesamfröna & kör på låg hastighet tills de blandats in i degen ordentligt. Strö över mjöl & låt degen vila övertäckt i 1 timme.

Ta tag i degens kant, spänn den lite & vik sedan in den mot mitten. Vik 3 gånger till runtom tills att degen känns riktigt spänd. Låt degen vila 30 minuter & upprepa vikningsproceduren. Strö över vetemjöl & låt degen jäsa i 1 timme i rumstemperatur sedan i kyl under natten.

Ta fram degen ur kylen & låt den acklimatisera sig i rumstemperatur 1 timme. 

Dela degen i 2 delar. Rundriv & spraya den släta sidan med vatten, doppa sedan i sesamfrön & lägg brödet med skarven nedåt på en bricka med bakplåtspapper.. Låt bröden jäsa 90 minuter i rumstemperatur medan ugnen värms upp.

 Sätt ugnen på 275 grader med en plåt eller en baksten på mittenhyllan & en ugnsfast form i botten av ugnen.  Låt den värmas upp under 1 timme så bakstenen blir riktigt varm.

Snitta brödet som ett "Z" med vass kniv. Skjutsa in brödet i ugnen, släng 5-6 isbitar i den ugnsfasta formen. Stäng ugnsluckan, grädda 10 minuter & sänk sedan temperaturen till 225 grader. Släpp ut ånga efter 20 minuter.

 Grädda brödet i ca 35 minuter eller tills brödets innertemperatur är 98 grader.

Låt bröden svalna på galler.

 
 

 

 

 

Kommentera

Publiceras ej