DURUM & MOROT
0kommentarer
Sommarbakningen ångar vidare...
Igår blev det ett gult bröd med durum & morot. Saftigt & gott!
Startade även en pavé som ska bakas ut i morgon.
Sen är det dax att börja fundera på midsommarbrödet... Hum!
Durum & Morot
275 g uppfriskad vetesurdeg
370 g ljummet vatten
500 g vetemjöl special
150 g durumvetemjöl
40 g russinjäst
150 g finrivna morötter
20 g havssalt
Se till att ha en väl uppfriskad surdeg. Småbubbligt, skummande på ytan. Kör alla ingredienser utom morötterna & saltet i 8 minuter på låg hastighet. Tillsätt morötterna & kör ett par minuter till. Tillsätt saltet & kör på högre hastighet i 5 minuter. Strö över mjöl & låt degen vila övertäckt i 1 timme.
Ta tag i degens kant, spänn den lite & vik sedan in den mot mitten. Vik 3 gånger till runtom tills att degen känns riktigt spänd. Låt degen vila 30 minuter & upprepa vikningsproceduren.
Strö över vetemjöl & låt degen jäsa i 3 timmar.
Sätt ugnen på 250 grader med en plåt eller en baksten på mittenhyllan & en ugnsfast form i botten av ugnen.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Forma den till ett bröd genom att vika den 4 gånger & varje gång trycka till skarven. Lägg i välmjölad jäskorg med skarven uppåt. Strö över lite vetemjöl. Jäs ca 1 timme.
Stjälp upp brödet på bricka klädd med bakplåtspapper. Snitta brödet som du vill med vass kniv.
Skjutsa in brödet i ugnen, släng 5-6 isbitar i den ugnsfasta formen.
Stäng ugnsluckan, grädda 10 minuter & sänk sedan temperaturen till 200 grader.
Släpp ut ånga efter 20 minuter.
Grädda brödet i ca 40 minuter eller tills brödets innertemperatur är 96 grader.
Låt bröden svalna på galler.