ÖRTBRÖD

0kommentarer

 

 

 

 

Har spunnit vidare på mitt “långknådade” grundrecept. Till grillningen I fredags gjorde jag en variant med örter & flingsalt. Mums! Degen jäser under natt i kyl så kom ihåg att börja I tid.

 

 

ÖRTBRÖD

500 g ljummet vatten

800 g vetemjöl special

450 g uppfriskad vetesur

2 tsk torkad oregano

2 tsk torkad timjan

30 g havssalt

torkad oregano, timjan & flingsalt

mjölk att pensla med

 

 

Kör alla ingredienser utom saltet på lägsta hastighet i 20 minuter så degen blir blank & fin. Tillsätt saltet & kör på högre hastighet i 5 minuter. 

Strö över mjöl & låt degen vila övertäckt i ca 2 timmar.

Efter 1 timme är det dax att vika degen. Ta tag i degens kant, spänn den lite & vik sedan in den mot mitten. Vik 3 gånger till runtom tills att degen känns riktigt spänd. Låt degen vila 30 minuter & upprepa vikningsproceduren.

Strö över vetemjöl & låt degen jäsa i 1 timme.

Skjutsa in degen i kylen & låt den kalljäsa i 12-24 timmar.

Sätt ugnen på 250 grader med en plåt eller en baksten på mittenhyllan & en ugnsfast form i botten av ugnen.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Forma den till 2 ovala bröd genom att vika den 4 gånger & varje gång trycka till skarven. Lägg bröden med skarven nedåt på bricka klädd med bakplåtspapper. Täck över & låt jäsa 2 timmar.

Pensla bröden med mjölk, strö över örter & flingsalt. Snitta brödet som du vill med vass kniv. Skjutsa in bröden i ugnen, släng 5-6 isbitar i den ugnsfasta formen. Stäng ugnsluckan, grädda 10 minuter & sänk sedan temperaturen till 200 grader.

 Släpp ut ånga efter 20 minuter.

Grädda brödet i ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är 98 grader. Låt bröden svalna på galler.

 

 

Kommentera

Publiceras ej