MAN TAGER VAD MAN HAVER...

0kommentarer

 
 
 
 
Sen har det blivit några bröd så klart även om jag slarvat med uppdateringen här på bloggen. Fy skäms på mig!
Snodde ihop det här brödet & det var inte fy skam. Formade det som en fläta. Fint & gott! 
 
 
MIXBRÖD
 

500 g ljummet vatten
20 g russinjäst
600 g vetemjöl special
200 g durummjöl
25 g dinkel fullkorn
350 g uppfriskad vetesur
100 g uppfriskad rågsur
25 g havssalt
 
 

Kör alla ingredienser, utom saltet, ungefär 20 minuter på lägsta hastighet. Tillsätt saltet & kör ytterligare 5 minuter på högre hastighet. Strö över mjöl & låt degen vila övertäckt i ca 2 timmar.

Efter 1 timme är det dax att vika degen. Ta tag i degens kant, spänn den lite & vik sedan in den mot mitten. Vik 3 gånger till runtom tills att degen känns riktigt spänd. Låt degen vila 30 minuter & upprepa vikningsproceduren.Strö över vetemjöl, skjutsa in degen i kylen & låt den kalljäsa i 12-24 timmar.

Stjälp upp degen på välmjölat bakbord. Jag delade degen i 3 delar, strödde över rikligt med mjöl & formade/rullade försiktigt ut till 3 längder. Dessa formades/flätades till en stor fläta som jag strödde lite vetemjöl över & lät jäsa i ytterligare 60 minuter på bakplåtspappersklädd bricka under handduk. Värm under tiden ugnen till 275 grader med en plåt eller en baksten på mittenhyllan & en ugnsfast form i botten av ugnen.

 Skjutsa in brödet & bakplåtspappret i ugnen! Hiva in några isbitar (5-6 st) i den ugnsfasta formen. Sänk värmen till 225 grader. 

Efter 20 minuter kan ugnen vädras - vattenånga släpps ut. Bröden ska få ordentligt med färg men det ska inte vara bränt. Ca 30-35 minuters gräddning. Kolla tempen, den ska vara 98 grader = klart!

Ta ut brödet och låt svalna på ett galler.

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Publiceras ej