RÅGLEVAIN PÅ EN HÖFT...

0kommentarer



Levain gör att degen växer så det knakar. Har idag gjort en råglevain "på en höft" dvs höftat lite med ingredienserna. Resultatet blev kanon så nu ska jag försöka minnas hur jag gick till väga & få det på pränt. Det är så kul & tacksamt att baka med levain.


RÅGLEVAIN

800 g levain
650 g Vetemjöl Special
150g stenmalet ekologisk rågmjöl
20 g russinjäst
550 g ljummet vatten
125 g rågsurdegsgrund
30 g havssalt


Kör alla ingredienser utom saltet på låg hastighet i 10 minuter. Tillsätt saltet & kör på lite högre hastighet i 5 minuter. Låt jäsa i inoljad plastlåda med lock på ett varmt ställe i 3 timmar. Vik ihop degen ett par gånger.
Baka ut på ett välmjölat bakbord. Dela degen i 2 delar. Knåda inte! Forma försiktigt till 2 avlånga bröd. Låt jäsa på en bricka med bakplåtspapper. Dra upp bakplåtspappret mellan bröden så de ej jäser ihop. Strö över lite mjöl täck med bakduk & jäs i 120 minuter.
Värm ugnen till 250 grader. Sätt in & värm upp en plåt samt en liten ugnsfast form på botten av ugnen.
Snitta brödet i önskat mönster. För försiktigt över bakplåtspappret med bröden till den heta plåten. Lägg 5-6 isbitar i den ugnsfasta formen. Grädda 15 minuter. Öppna ugnsluckan & vädra ut vattenånga samt sänk temperaturen till 200 grader. Grädda ytterligare 15 minuter & vädra ut ånga igen. Grädda ca 10 minuter till - totaltid 40 minuter. Kontrollera innertemperturen som ska hamna på 98 grader för att vara färdiggräddat.



Kommentera

Publiceras ej