RUSSIN- & VALNÖTSBRÖD

0kommentarer

 

Det här blev gott! Lite sötma med russinen & så de älskade valnötterna. Bra combo...

 





600 g vatten
800 g vetemjöl special
50 g grovt rågmjöl
300 g vetesurdeg (uppfriskad)
30 g jäst
20 g salt
150 g valnötter
150 g russin


Blanda allt utom salt, valnötter & russin i maskin & kör cirka 10 minuter på låg hastighet. Tillsätt saltet & kör ytterligare 5 minuter. Blanda i valnötter & russin försiktigt.

Låt degen vila i en plastlåda med lock i cirka 90 minuter, stöt samman degen en gång under tiden.
Dela degen i tre delar. Rundriv & lägg med skarven uppåt i mjölad korg. Låt bröden jäsa i korgarna i kylen över natten. Vill du baka bröden samma dag får du räkna med några timmar jäsning i rumstemperatur.

Värm ugnen till 275 grader. Sätt in en baksten eller plåt under uppvärmningen. Ställ även en liten ugnsfast form i botten av ugnen under uppvärmningen.

Vänd upp bröden på en bricka klädd med bakplåtspapper. Snitta i önskat mönster. Skjutsa in bröden i ugnen. Släng samtidigt in 4-5 isbitar i den lilla ugnsfasta formen. Sänk temperaturen till 225 grader.
Grädda tills bröden har en innertemperatur på 98 grader, ca 30-35 minuter. Öppna gärna luckan några gånger mot slutet av baktiden för att bygga upp skorpan.




Kommentera

Publiceras ej