POTATISLIMPA

0kommentarer




SURDEGSBRÖD MED POTATIS


300 g kokt, mosad potatis
200 g vatten (ev. potatisvattnet)
20 g russinjäst
375 g uppfriskad vetesurdeg
500 g vetemjöl
25 g mörk sirap
3 msk linfrön
20 g havssalt


Se till att vetesurdegen är riktigt pigg. Börja dagen innan bakningen med att friska upp surdegen. Det ska inte bara bubbla om den utan nästan vara ett skum på ytan.

Blanda alla ingredienser utom saltet & kör i assistent på lägsta hastighet i 10 minuter. Häll ner saltet & kör på medelhastighet 5 minuter. Det blir en ganska lös deg. En vek deg helt enkelt. Man kan smaksätta med lite allt möjligt så här långt i receptet om man vill. Det beövs inte. Brödet blir jättegott som det är. Den här gången slängde jag i 1 dl russin som legat i blöt (Viktigt att lägga torkad frukt i blöt. De drar annars ur vätska ur degen...) Maskinen fick knåda in dem i 1 minut på låg hastighet.
Täck & låt jäsa till dubbel storlek på ett varmt ställe. Räkna med ungefär 4 timmar.
Efter 30 minuters jäsning ska degen vikas. Vik 4 gånger runt om in mot mitten. Täck över, vänta 30 min & upprepa en gång till. Det här gör brödet segare & högre.


När degen jäst färdigt & är fylld med bubblor är det dags att baka ut på välmjölat bakbord. Baka ett större bröd eller två mindre. Vik ihop & flytta över i välmjölad jäskorg/ar. Har man inte det kan man lika gärna ta en bunke som man lägger en väl mjölad tygservett i.
Sätt ugnen på 275 grader & låt en plåt vara i ugnen under uppvärmningen (eller baksten). Ställ även in en ugnsfast form i botten av ugnen under uppvärmningen.


När degen jäst cirka en timme till & verkligen svällt upp vänder du jäskorgarna upp & ner på en bricka klädd med bakplåtspapper. Snitta ett ordentligt tvärsnitt tvärs över bröden & sen – hiva bakplåtspappret med bröden in på den varma plåten/bakstenen. Släng även in 5-6 isbitar i den ugnsfasta formen. Ångan ger en fin skorpa. Dra samtidigt ner värmen till 225 grader. Vädra ut ånga efter 10 minuter. Upprepa efter ytterligare 10 minuter. Grädda totalt mellan 30-40 minuter tills innertemperaturen uppnått 98 grader. De ska bli riktigt mörkbruna. Ta ut och låt svalna på galler.

Kommentera

Publiceras ej