LINGONBRÖD

1kommentarer

Hej på er!
Söndag är väl den perfeka bakdagen?! När man ändå är hemma & pyser kan man låta degarna svälla ;-)
Just nu har jag ett hasselnöt- & valnötsbröd på gång. Provar ett recept från Brunkebergs bageri & det ser, så här långt, ut att bli riktigt bra. Mer info senare. Så länge får ni hålla till godo med ett recept på lingonbröd. Det är viktigt att använda frysta lingon & att inte arbeta in dem förrän i slutet av knådningen. De går annars sönder & degen blir för fuktig.

Ha en fortsatt trevlig söndag!




LINGONBRÖD

1 bröd


100 g uppfriskad vetesurdeg
300 g vatten
1/2 dl lingonsylt
200 g ekologiskt rågmjöl, stenmalet
15 g salt
350 g vetemjöl special
20 g russinjäst
100 g frysta lingon


Rör ihop alla ingredienser utom saltet & de frysta lingonen och knåda i maskin på låg hastighet ca 10 min. Tillsätt saltet & kör på medelhastighet i 5 minuter.
Knåda in de frysta lingonen för hand.
Lägg degen i en bunke som du smort med lite olja.
Täck med plastfolie och låt jäsa ca 4,5 timme.
Vik gärna degen ett par gånger under jäsningen med fuktiga händer. Ta degen i kanten och vik in mot mitten.


Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in en plåt/baksten under uppvärmningen samt en liten ugnsfast form i botten av ugnen. Häll upp degen på välmjölat bakbord. Vik två gånger & lägg i välmjölat jäskorg med skarven uppåt. Jäs 1,5 timme.


Lägg upp degen på en bricka med bakplåtspapper. Snitta ett kryss & skjutsa in i ugnen. Kasta samtidigt in 5 isbitar i den ugnsfasta formen.
Efter 10 min öppnar du ugnsluckan för att vädra ut vattenånga. Sänk värmen till 200 grader & grädda ytterligare 35 min eller tills brödet har en innetemperatur på 98 grader.




 

 

 

 

 

1 kommentarer

s

09 Sep 2014 20:32

det här är mitt nya favoritbröd! fantastiskt gott har gjort det flera gånger fast utan russinjäst.. ska prova med imorgon :D

Kommentera

Publiceras ej