DINKEL & HONUNG

0kommentarer

I morse blev det den här godingen till frukost.
Idag blir det verkligen en dag i bakningens tecken. Först ut var Dinkel & honung. Sen ligger 2 stora, avlånga levainbröd på jäsning. Hassel & valnöt ligger till sig & sen ska SF Sourdouhg fixas till för att bakas ut i morgon.
Till kvällen tänkte vi, tillsammans med grannen, avnjuta levainen med italienska delikatesser.

Ha en nice lördag!

/Marléne



Steg 1
FÖRDEG
100 g uppfriskad vetesurdeg
150 g Vetemjöl special
150 g vatten

Blanda & låt jäsa på varm plats i 12 timmar.

Steg 2
Fördeg
350 g Vetemjöl special
250 g grahamsmjöl
150 g dinkelmjöl, siktat
50 g smör, rumstempererat
25 g honung, flytande
25 g havssalt

Kör fördeg & alla ingredienser, utom saltet, i assistent på låg hastighet i 10 minuter. Tillsätt saltet & kör på mellanhastighet i 5 minuter till. Degen ska bli ganska vek.
Låt jäsa i assistentens bunke med lock 5-7 timmar i rumstemperatur. Eller kalljäs i kylen 12-15 timmar.

Forma till 2 runddrivna bröd & låt jäsa, övertäckt med plastfilm, i välmjölade jäskorgar 3 timmar på varm plats.

Sätt på ugnen i god tid på 275 grader. Sätt in en baksten eller plåt under uppvärmningen. Ställ även en liten ugnsfast form i botten av ugnen under uppvärmningen.

Vänd upp bröden på en bricka klädd med bakplåtspapper. Snitta dem med ett kryss & skjutsa in dem i ugnen. Släng samtidigt in 4-5 isbitar i den lilla ugnsfasta formen. Sänk temperaturen till 200 grader.
Efter 15 minuter öppnar du ugnsluckan för att släppa ut vattenånga.
Grädda tills bröden har en innertemperatur på 98 grader, ca 40 minuter.

 

 

 

 

 

Kommentera

Publiceras ej