BRÖD TILL KRÄFTORNA

0kommentarer

 
Här kommer receptet på brödet mamma & jag åt till kräftorna i lördags. Vi hade en vällagrad prästost & Bregott havssalt till...
 
 
 
MITT "DILLABRÖD"
 
500 g ljummet vatten
800 g ekologiskt vetemjöl
450 g uppfriskad vetesur
28 g salt
5 g torkad dill
5 g mortlade fänkålsfrön
 
 
 

Blanda alla ingredienser utom saltet, dillen & fänkålen. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter på lägsta hastighet. Tillsätt saltet. Arbeta degen ytterligare 5 minuter på högre hastighet. Sista minuten kan dill & fänkålsfrön tillsättas så de blandas in ordentligt. Låt degen vila i bunken 60 minuter. 

Lägg degen i en oljad platslåda med lock. Vik försiktigt - utan att trycka - ena sidan av degen mot mitten, därefter den andra sidan för att slutligen vända på hela degen så att undersidan hamnar uppåt. Låt degen jäsa 30 minuter & gör sedan om vik- & vändningsproceduren. Strö över lite vetemjöl. Låt jäsa i rumstemperatur 4-5 timmar. Ställ in degen i kylen & låt jäsa 24 timmar.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Strö över lite mjöl. Dela degen i 2 delar. Forma till "2 snurror" genom att vrida åt motsatt håll & trycka till ändarna. Lägg bröden bricka klädd med bakplåtspapper. Strö över mjöl & flingsalt, täck över & låt jäsa 2 timmar. Värm samtidigt ugnen till 275 grader med en plåt eller en baksten på mittenhyllan & en ugnsfast form i botten av ugnen. 

Skjutsa in bröden i ugnen, släng 5-6 isbitar i den ugnsfasta formen. Stäng ugnsluckan, grädda ca 25 minuter eller tills innertemperturen är 98 grader. Släpp gärna ut vattenånga efter 15 minuter.

Låt bröden svalna på galler.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Publiceras ej