SKRÄDMJÖLSBRÖD

0kommentarer

 

Skrädmjöl är ett ekologiskt, stenmalet havremjöl som tillverkats av hel, blötlagd & rostad havre. Det ger en aromatiskt smak, jättefin färg & det doftar underbart när man bakar. Havre innehåller inget gluten så bakegenskaperna är jättedåliga. Mjölets kraftiga, nötiga smak gör att man inte behöver använda så mycket för att ge brödet fin smak. Enligt Martin kan den som vill baka ett skrädmjölsbröd, ta sitt bästa recept på ett ljust bröd & byta ut 10 procent av vetemjölet mot skrädmjöl.

 

Jag bakade ut mitt skrädmjölsbröd igår. Det blev jättegott!!!!!




 


HAVRE-LEVAIN MED RUSSIN

880 g levain

155 g skrädmjöl

750 g vetemjöl special

35 g russinjäst

600 g vatten

3 dl russin (jag använde russinen från russinjäst-tillverkningen)

30 g havssalt

 

Kör alla ingredienser utom salt & russin på låg hastighet i 10 minuter. Tillsätt saltet & kör på mellanväxel i 5 minuter. Blanda i russinen för hand. Låt degen vila övertäckt på varmt ställe i 30 minuter. Ta tag i degens kant, spänn den lite & vik sedan in den mot mitten. Vik ett & ett halvt varv tills att degen känns riktigt spänd. Låt vila 3o minuter till & vik en gång till. Ställ in dgen i kylen & jäs över natten.

 

Ta fram degen & ställ på varmt ställe i ca 1 timme.

Dela degen i 3 delar. Vik varje bit genom att ta tag i ena kanten & vika in mot mitten. Ta tag i degkanten på motsatt sida & vik över den första vikningen. Lägg på bricka med bakplåtspapper & låt jäsa på varmt ställe 1 timme.

 

Sätt under tiden ugnen på 275 grader. Sätt in en baksten eller plåt under uppvärmningen. Ställ även en liten ugnsfast form i botten av ugnen under uppvärmningen.

 

Snitta ett ordentligt kryss tvärs över bröden & sen – hiva bakplåtspappret med bröden in på den varma plåten/bakstenen. Släng även in 5-6 isbitar i den ugnsfasta formen. Ångan ger en fin skorpa. Dra samtidigt ner värmen till 250 grader. Vädra ut ånga efter 20 minuter. Upprepa efter ytterligare 15 minuter. Grädda totalt mellan ca 40-45 minuter tills innertemperaturen uppnått 98 grader. De ska bli riktigt mörkbruna. Ta ut & låt svalna på galler.

 

 

 

 

Kommentera

Publiceras ej