MIDDAGSBRÖD FRÅN MEDELHAVET
2kommentarer
Igår blev det pasta till middag. Olivolja, vitlök, chili, salami, soltorkade tomater, parmesan & ruccola. En klassiker! Till det vårt egna middagsbröd som vi doppade i en fin olivolja smaksatt med vitlök & flingsalt. Enkelt & så in i bängen gott!!!
DURUM, PARMESAN & OREGANO
100 g grahamsmjöl
300 g durumvetemjöl
1150 g uppfriskad vetesurdeg
750 g vetemjöl special
600 g vatten
30 g russinjäst
15 g honung
15 g sesamolja
30 g havssalt
riven parmesanost
oregano
Kör alla ingredienser utom saltet på låg hastighet i 10 minuter. Tillsätt saltet & kör på mellanväxel i 5 minuter. Strö över riven parmesan & oregano. Låt degen vila övertäckt på varmt ställe i 30 minuter. Ta tag i degens kant, spänn den lite & vik sedan in den mot mitten. Vik 3 gånger till runtom tills att degen känns riktigt spänd. Strö över ytterligare parmesan & oregano. Låt vila 3o minuter till & vik en gång till. Ställ in degen i kylen & jäs över natten.
Ta fram degen & ställ på varmt ställe i ca 1 timme.
Dela degen i 4 delar. Forma degbitarna till avlånga lite lätt vridna bröd. Lägg 2 & 2 på brickor med bakplåtspapper. Strö över flingsalt & oregano. Täck över & låt jäsa på varmt ställe i 1 timme.
Sätt under tiden ugnen på 275 grader. Sätt in en baksten eller plåt under uppvärmningen. Ställ även en liten ugnsfast form i botten av ugnen under uppvärmningen.
Snitta bröden som du vill. Skjut in bröden med bakplåtspappret in på den varma plåten/bakstenen. Släng även in 5-6 isbitar i den ugnsfasta formen. Ångan ger en fin skorpa. Dra samtidigt ner värmen till 250 grader. Vädra ut ånga efter 15 minuter. Upprepa efter ytterligare 10 minuter. Grädda totalt mellan ca 30-35 minuter tills innertemperaturen uppnått 96 grader. Ta ut, pensla med olivolja & låt svalna på galler.
2 kommentarer
Lena
29 Apr 2012 18:51
Inser att jag måste ta tag i detta och lära mig baka!
Det du bjöd på till jobbet vara bara så gott och när jag läser här tror jag nästan jag kan baka, fast jag inte kan det ;)
Men man kan ju alltid prova!
Kram Lena
Marléne
30 Apr 2012 06:53
Lena!
Klart du kan baka! Säg till om du vill ha lite surdeg av mig sen är det bara att sätta igång. De finns massa enkla recept här på bloggen som är säkra kort för att lyckas.
Kram M
Kommentera