Lite försmak på julen vid 1a advent

0kommentarer

Den goda skinkgriljeringen passar även bra i andra sammanhang. Till exempel som här, på ugnsgratinerad lax.
Som dessert en ljuvlig chokladkolapaj med julkryddning.
Ha en trevlig första advent!
//Marléne

GRILJERAD LAXSIDA
8 personer

1 sida färsk lax med skinn
flingsalt & svartpeppar från kvarn
2 dl senap, svensk
2 äggulor
2 msk Coleman’s senapspulver
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl ströbröd

Sätt ugnen på 250 grader.
Torka av laxsidan ordentligt med hushållspapper & gnid in den med flingsalt & svartpeppar.
Lägg den på en plåt med bakplåtspapper med skinnsidan neråt.
Blanda senap med äggulor & fördela över laxen.
Blanda senapspulver, strösocker & ströbröd.
Strö blandningen över laxen.
Griljera laxen i cirka 10 minuter tills den fått en gyllene färg.
Servera med pressad potatis, en kall sås & sallad.




CHOKLADKOLAPAJ MED KARDEMUMMA

Mördeg
75 g kallt smör
2 dl vetemjöl
2 msk florsocker
1 äggula
1 msk kallt vatten

Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl & florsocker.
Tillsätt ägg och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte! Tillsätt vattnet. Plasta in degen & låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader.
Kavla ut degen & klä en avlång räfflad pajform, 9 x 33 cm med degen (eller en rund pajform, 24 cm i diameter). Nagga mördegen med en gaffel. Tryck fast aluminiumfolie på pajkanten så den inte sjunker ner under gräddningen.
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 5 minuter. Ta sedan av folien & fortsätt grädda i 5 minuter tills färgen är gyllene. Låt svalna.

Kolafyllning
450 g mörk kvalitetschoklad 70%
2 dl vispgrädde
1 färsk vaniljstång
1/2 tsk kardemummakärnor
2 dl strösocker
1 dl vatten
100 ml (2 tuber) Apotekets flytande glykos
3 nävar blandade nötter (sötmandel, pistage-, pekan- & valnötter)
1/2 dl guld-nonstop eller silverkulor
1/2 dl torkade tranbär

Hacka den mörka chokladen riktigt fint & smält den tillsammans med grädden i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten).
Snitta vaniljstången & skrapa ur fröna.
Stöt kardemummakärnorna i en mortel.
Koka strösocker, vatten, glykos, vaniljstång med frön & kardemumma under cirka 6 minuter i en stor tjockbottnad kastrull.
Rör ner chokladgrädden & fortsätt koka i 10–13 minuter under konstant vispning tills smeten tjocknar och känns trög. Plocka ur vaniljstången & blanda ner lite nötter i smeten.
Fyll omedelbart det gräddade pajskalet med kolasmeten. Strö över resterande nötter, garnera med guld-nonstop & tranbär & låt stelna.

Servera pajen rumstempererad med lättvispad grädde.




Källa: Leila

Kommentera

Publiceras ej