Vildsvin i lördags

0kommentarer

I lördags blev det 3-rätters middag (igen...)
Vi började med en klassisk gravlaxskanapé & ett glas Chablis. Som varmrätt blev det vildsvinsstek från Västerås Saluhall. Till det en underbar bönsallad med rostade tomater & aubergine samt en enbärssås. Som dessert, även det en klassiker, Crème Brulée.
Mätt & belåten...


VILDSVINSSTEK


Urbenad stek av vildsvin som marinerats med örter, enbär, lite vitlök & några droppar olja ca 1 dygn.
Timjan, salvia
1/2 dl honung
Flingsalt & svartpeppar


Sätt ugnen på 170°C.
Linda in steken  i ett steksnöre. Salta & peppra köttet & smörstek det runtom i en het stekpanna/stekgryta.

Lägg köttet i en ugnsfast form. Häll på ½ dl honung & klappa in de finhackade örterna.

Låt steka till 68°C i innertemperatur. Tar cirka 2 timmar om steken väger 2,5 kg.
Vänd steken & ös köttet några gånger under stekning.

Låt köttet vila i folie (dock inte helt tillsluten förpackning) i cirka 20 min efter tillagning.
Skär i tunna skivor strax innan servering.



BÖNSALLAD MED ROSTADE TOMATER & AUBERGINE

4-5 pers


300 g små tomater

1 liten aubergine

2 msk olivolja & 1 tsk salt (till tomaterna & auberginen)

6-7 dl kokta blandade bönor (t.ex. stora vita, kidney, borlotti, svarta etc.)

1 liten röd lök

300 g chevré eller feta

Flingsalt & svartpeppar

Färsk timjan & basilika


Vinägerdressing:

1 liten vitlöksklyfta

1 krm salt

Lite svartpeppar ur kvarn

1 msk rödvinsvinäger

½ tsk flytande honung

3 msk solrosolja


Sätt ugnen på 200 grader.

Gör vinägerdressingen genom att krossa vitlöksklyftan (inte pressa!!!) Lägg den i en liten skål tillsammans med salt, peppar, honung & vinäger. Låt det hela stå & dra 10 minuter & blanda sedan ner oljan. Ta ur & släng vitlöksklyftan.

Lägg tomaterna i en ugnssäker form

Skär auberginen i stora bitar & lägg i dem också. Ringla över olivolja & strö över salt. Rosta i ugnen ca 25 minuter. Låt kallna.

Spola bönorna i kallt vatten. Låt rinna av & lägg i en rymlig skål.

Skär rödlöken i tunna strimlor. Blanda ner tomater, aubergine & rödlök i skålen med bönorna. Droppa över vinägerdressingen. Strö på flingsalt & svartpeppar. Precis innan servering blandas osten ner försiktigt & salladen toppas med späd timjan & fina basilikablad.


ENBÄRSSÅS


1-2 msk smör

2 msk finhackad rödlök

14 finhackade enbär

14 finkrossade vitpepparkorn

1,5 dl madeiravin (halvsött)

2 tärningar grönsaksbuljong

2 dl vispgrädde

6 dl crème fraiche

1 msk soya

Ev. några droppar gin


Fräs lök, enbär & peppar lätt i smöret. Tillsätt vin & buljongtärningar & koka ihop till hälften.

Tillsätt grädde & crème fraiche & koka såsen ytterligare 5-10 minuter. Smaka av med soya & ytterligare en skvätt vin. Såsen kan spetsas med några droppar gin mot slutet av tillagningen.

P.S Jag dubblade mängden enbär & vitpeppar

Receptet är hämtat ur:

Vilda Favoriter från Öster-Malmas jägarkök


CRÈME BRûLÉE

6 st äggulor
5 dl vispgrädde
80 g socker
1 st vaniljstång
Till karamellisering:
2 msk farinsocker
2 msk strösocker

Sätt ugnen på 180 grader.

Dela vaniljstången & skrapa ur den med lite av strösockret ner i en kastrull. Tillsätt grädden & värm upp.

Blanda äggulor & resten av sockret i en bunke. Vispa lätt. Häll sen över gräddblandningen & fortsätt att vispa tills allt blandat sig.

Smöra 4 små formar. Ta bort vaniljstången & häll upp blandningen i formarna. Ställ dem i en långpanna med hett vatten upp till halva höjden på formarna. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter eller tills de har stelnat.

Ta ut formarna & låt dem kallna. Sätt ugnen på 250 grader grillvärme.

Strö farinsocker och strösocker över formarna. Gratinera formarna tills de får en gyllenbrun färg, cirka 10 minuter eller använd en gasolbrännare eller varmluftspistol för att få till den knäckiga ytan.

Serveras direkt.

Kommentera

Publiceras ej