Vardagen är välkommen

0kommentarer

Nu känns det skönt att komma tillbaks till vardagen efter alla helgdagar. Ibland kan dock fantasin tryta vad gäller vardagsmaten. Här kommer några tips som jag hittade på Aftonbladets mat & vinsida amt i mitt eget receptarkiv :- )

Må gott!

//Marléne


KYCKLINGBIFF MED FETAOST & TOMAT



500 g kycklingkött, finhackat eller färs

200 g fetaost, grovhackad

2 msk fryst eller färsk basilika

100 g bacon, finstrimlat

2-3 soltorkade tomater, hackade

2 tsk salt

1 krm peppar

Matfett, till stekning


SÅS:

3 msk persilja

70 g ruccolasallad

11/2 dl rapsolja

1,5 dl kallt vatten

1 msk vitvinsvinäger

1 liten klyfta vitlök

2 tsk salt

1 krm peppar


TILL SERVERING:

Pasta

Sockerärter


Blanda alla ingredienserna till biffarna i en skål. Välj gärna lårfilé, som är saftigt & mört. Forma 8 biffar & stek dem gyllenbruna på medelstark värme.

Mixa ingredienserna till såsen till en slät sås, smaka av med salt & peppar.

Stek en liten bit av smeten först & smaka av innan du steker allt



KYCKLINGENCHILADAS

 


400 g kycklingfiléer

1 msk matfett

Ca 400 g tomatsås med chili

250 g riven stark ost

Tex mex-krydda

1 pkt tortillas


TILL SERVERING:

Tacotillbehör, till exempel paprika, lök, tomater, majs, broccoli & gräddfil


Tärna kycklingköttet fint & bryn det i lite matfett.

Häll på hälften av tomatsåsen & hälften av den rivna osten. Krydda med tex mex-krydda.

Lägg 2-3 msk fyllning på varje tortilla. Rulla ihop dem & lägg i smord, ugnsfast form.

Häll resten av tomatsåsen & resten av osten över. Tillaga i ugn på 175 grader i cirka 20 minuter.



FALUKORV MED PAPRIKARÖRA

 


Smör eller margarin

500 g falukorv

En halv gul lök, skivad

2 dl lätt crème fraiche

1 dl stark ajvar relish

2 vitlöksklyftor, pressade

Salt och peppar

1 dl ost, riven


POTATISMOS:

800 g potatis, mjölig sort

25 g smör eller margarin

2 dl mjölk

Salt och peppar


TILL SERVERING:

Haricots verts

Gröna oliver med pimiento


Smörj en ugnsfast form med lite margarin.

Skär falukorven i skivor, men skär inte rakt igenom.

Stoppa den skivade löken i den snittade falukorven & placera den i formen.

Blanda ihop crème fraiche, ajvar relish, vitlök, salt & peppar. Häll blandningen över korven.

Tillaga i ugn på 175 grader i cirka 20 minuter. Strö över osten när det återstår 5 minuter.

Koka potatisen & pressa den.

Hetta upp mjölk & smör & slå blandningen över potatisen. Vispa till fluffigt mos, smaka av med salt & peppar.

(Källa: www.aftonbladet.se/matvin)


NINAS HETA KYCKLINGSOPPA 

200 g kycklingfilé

2 msk smör

1 liten purjolök i slantar

1 liten finhackad lök

4 finhackade vitlöksklyftor

1 dl ris

2 msk stark curry

1 liter kraftig hönsbuljong

4 (skållade & skalade) tomater

2 dl grädde

Salt & peppar

Hackad persilja & basilika



Skär kycklingfiléerna i cm-stora bitar

Heta upp smöret i en rymlig kastrull & låt löken puttra några minuter utan att få färg.

Lägg i riset & låt det få puttra med ytterligare några minuter. Pudra över curryn & rör om.

Slå på buljongen. Låt alltsammans koka upp. Lägg i kycklingbitarna. Koka upp & skumma.

Låt soppan sjuda under lock 15 minuter.

Tärna tomaterna. Tillsätt dem & grädden. Koka ytterligare 5 minuter.

Smaka av med salt & peppar. Strö över persiljan & basilikan.



ITALIENSK KYCKLINGSOPPA MED LINSER

4 port


2 kycklingfiléer, ca 250 g
50 g rökt fläsk
2 gula lökar
2 morötter
1 bit rotselleri, ca 100 g
smör
8 dl hönsbuljong
1 1/2 dl röda linser
2 tsk basilika
1/2 tsk svartpeppar
1/2 dl hackad persilja
1 msk vetemjöl
2 1/2 dl matlagningsgrädde
ev 1/2 tsk salt


Skär kyckling och rökt fläsk i tärningar. Skala lök, morötter & selleri. Skär allt i småbitar. Fräs kyckling & fläsk i smör i en gryta. Rör ner grönsakerna. Häll på buljongen & låt det koka upp. Lägg i linserna & krydda med basilika & peppar. Låt soppan koka ca 10 min. Vispa ut mjölet i grädden & rör ner den & persiljan. Låt koka 3 min. Smaka av med salt. Servera med bröd.

Kommentera

Publiceras ej