Vardagen är välkommen
0kommentarer
Nu känns det skönt att komma tillbaks till vardagen efter alla helgdagar. Ibland kan dock fantasin tryta vad gäller vardagsmaten. Här kommer några tips som jag hittade på Aftonbladets mat & vinsida amt i mitt eget receptarkiv :- )
Må gott!
//Marléne
KYCKLINGBIFF MED FETAOST & TOMAT
500 g kycklingkött, finhackat eller färs
200 g fetaost, grovhackad
2 msk fryst eller färsk basilika
100 g bacon, finstrimlat
2-3 soltorkade tomater, hackade
2 tsk salt
1 krm peppar
Matfett, till stekning
SÅS:
3 msk persilja
70 g ruccolasallad
11/2 dl rapsolja
1,5 dl kallt vatten
1 msk vitvinsvinäger
1 liten klyfta vitlök
2 tsk salt
1 krm peppar
TILL SERVERING:
Pasta
Sockerärter
Blanda alla ingredienserna till biffarna i en skål. Välj gärna lårfilé, som är saftigt & mört. Forma 8 biffar & stek dem gyllenbruna på medelstark värme.
Mixa ingredienserna till såsen till en slät sås, smaka av med salt & peppar.
Stek en liten bit av smeten först & smaka av innan du steker allt
KYCKLINGENCHILADAS
400 g kycklingfiléer
1 msk matfett
Ca 400 g tomatsås med chili
250 g riven stark ost
Tex mex-krydda
1 pkt tortillas
TILL SERVERING:
Tacotillbehör, till exempel paprika, lök, tomater, majs, broccoli & gräddfil
Tärna kycklingköttet fint & bryn det i lite matfett.
Häll på hälften av tomatsåsen & hälften av den rivna osten. Krydda med tex mex-krydda.
Lägg 2-3 msk fyllning på varje tortilla. Rulla ihop dem & lägg i smord, ugnsfast form.
Häll resten av tomatsåsen & resten av osten över. Tillaga i ugn på 175 grader i cirka 20 minuter.
FALUKORV MED PAPRIKARÖRA
Smör eller margarin
500 g falukorv
En halv gul lök, skivad
2 dl lätt crème fraiche
1 dl stark ajvar relish
2 vitlöksklyftor, pressade
Salt och peppar
1 dl ost, riven
POTATISMOS:
800 g potatis, mjölig sort
25 g smör eller margarin
2 dl mjölk
Salt och peppar
TILL SERVERING:
Haricots verts
Gröna oliver med pimiento
Smörj en ugnsfast form med lite margarin.
Skär falukorven i skivor, men skär inte rakt igenom.
Stoppa den skivade löken i den snittade falukorven & placera den i formen.
Blanda ihop crème fraiche, ajvar relish, vitlök, salt & peppar. Häll blandningen över korven.
Tillaga i ugn på 175 grader i cirka 20 minuter. Strö över osten när det återstår 5 minuter.
Koka potatisen & pressa den.
Hetta upp mjölk & smör & slå blandningen över potatisen. Vispa till fluffigt mos, smaka av med salt & peppar.
(Källa: www.aftonbladet.se/matvin)
NINAS HETA KYCKLINGSOPPA
200 g kycklingfilé
2 msk smör
1 liten purjolök i slantar
1 liten finhackad lök
4 finhackade vitlöksklyftor
1 dl ris
2 msk stark curry
1 liter kraftig hönsbuljong
4 (skållade & skalade) tomater
2 dl grädde
Salt & peppar
Hackad persilja & basilika
Skär kycklingfiléerna i cm-stora bitar
Heta upp smöret i en rymlig kastrull & låt löken puttra några minuter utan att få färg.
Lägg i riset & låt det få puttra med ytterligare några minuter. Pudra över curryn & rör om.
Slå på buljongen. Låt alltsammans koka upp. Lägg i kycklingbitarna. Koka upp & skumma.
Låt soppan sjuda under lock 15 minuter.
Tärna tomaterna. Tillsätt dem & grädden. Koka ytterligare 5 minuter.
Smaka av med salt & peppar. Strö över persiljan & basilikan.
ITALIENSK KYCKLINGSOPPA MED LINSER
4 port
2 kycklingfiléer, ca 250 g
50 g rökt fläsk
2 gula lökar
2 morötter
1 bit rotselleri, ca 100 g
smör
8 dl hönsbuljong
1 1/2 dl röda linser
2 tsk basilika
1/2 tsk svartpeppar
1/2 dl hackad persilja
1 msk vetemjöl
2 1/2 dl matlagningsgrädde
ev 1/2 tsk salt
Skär kyckling och rökt fläsk i tärningar. Skala lök, morötter & selleri. Skär allt i småbitar. Fräs kyckling & fläsk i smör i en gryta. Rör ner grönsakerna. Häll på buljongen & låt det koka upp. Lägg i linserna & krydda med basilika & peppar. Låt soppan koka ca 10 min. Vispa ut mjölet i grädden & rör ner den & persiljan. Låt koka 3 min. Smaka av med salt. Servera med bröd.
Kommentera