Älggryta
0kommentarer
Idag blir det en älggryta. Har införskaffat diverse godsaker & detta skall tillredas enligt följande recept.
Viltkött är lyx för de flesta. Den här grytan är ett bra sätt att ta tillvara på köttet så att smakerna verkligen kommer till sin rätt. Får ni inte tag just älg fungerar samma recept på hjort och rådjur.
Vilt innehåller omega-3 som vi behöver äta mycket av. ;- )
ÄLGGRYTA
1 pkt tärnad bacon
ca 800 g grytbitar av älg
Salt & peppar
2 msk vetemjöl
1 tsk timjan
1 msk tomatpuré
2 morötter, i bitar
10-tal steklökar
1 klyfta rotselleri, i stavar
1 lagerblad
6 kryddpepparkorn
6 enbär
1 lagerblad
250 g brynt svamp i bitar (ex. kantarell, trattkantarell eller vit taggsvamp)
2 köttbuljongtärningar
½ flaska rött vin
1 dl grädde
Smör till stekning
Hackad persilja
Stek baconet i en gryta. Krydda köttet & bryn det i stekfettet. Lägg köttet i en gryta, strö på timjan & mjöl. Vänd runt & rör ned tomatpuré. Bryn morötter, lök & rotselleri i smör & lägg i. Tillsätt kryddorna & slå på vin så det knappt täcker. Koka sakta under lock tills köttet är mört 50 - 60 minuter. Ta upp köttet. Smaka av såsen. Runda av med grädde. Tillsätt kött & svamp. Koka upp. Strö över persilja.
Palsternacksmos (koka hälften potatis & palsternacka), brysselkål samt gelé är gott till viltgrytan. Samt ett glas rödvin!
Kommentera