Tjejfika

0kommentarer

På eftermiddagen var Anna W, Anna J, Emma & Agnes, Joanna & William hos mig på fika. Agnes & William gottade ganska bra på kärleksmumsen...
Trevligt att bara träffas på en fika, prata & skratta. Det behövs!!!!
Hoppas vi ses snart igen!




KÄRLEKSMUMS

5 st ägg
4 dl strösocker
4.5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
5 msk kakao
300 g smör
2 dl mjölk
200 g mörk choklad

Glasyr
75 g smör
4,5 msk starkt kaffe

3 msk kakao 
3 tsk vaniljsocker

4,5 dl florsocker
kokos

Sätt ugnen på 225 grader
Vispa ägg & strösocker pösigt.

Blanda vetemjöl, bakpulver & kakao i en skål.

Sikta mjölblandningen i äggsmeten & vänd försiktigt ihop smeten.

Smält smöret & blanda det med mjölken, rör ner det i smeten.

Klä en plåt, cirka 40 x 35 centimeter med bakplåtspapper & häll i smeten.

Hacka chokladen grovt & strö över smeten.

Grädda kakan i cirka 15 minuter (den får inte bli torr), prova med en sticka. Låt svalna.

Gör glasyren. Smält smör i en kastrull. Rör ner kaffe, kakao, vaniljsocker & florsocker till en jämn smet.

Bred den varma glasyren över kakan medan glasyren fortfarande är varm. Strö över kokosflingor. Serveras skuren i bitar.






BITTERMANDELKAKA


5 ägg
4½ dl socker
4½ dl vetemjöl
200 g smält margarin eller smör
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
Ca 0,5 tsk bittermandelolja
Glasyr
3½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
3 droppar bittermandelolja
2 msk mjölk

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj & bröa en form 26 cm i diameter med löstagbar kant.
Vispa ägg & socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl & bakpulver. Blanda i det tillsammans med det smälta smöret, mjölk & bittermandeloljan i smeten & rör om.
Häll den i formen & grädda längst ner i ugnen i ca 45 minuter. Täck över med folie mot slutet av gräddningen om den ser ut att bli bränd. Låt svalna.

Blanda ihop ingredienserna till glasyren. Bred den över den kalla kakan & låt stelna.






WIENERSTÄNGER
60st

250 g smör
1½ dl socker
2 ägg
7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl hallonsylt
Glasyr
1,5 dl florsocker
1,5 msk vatten


Glaserade syltkakor. Om kakorna ska frysas, glasera dem efter upptining.
Sätt ugnen på 225 grader. Rör rumsvarmt fett & socker poröst. Rör ner äggen, ett i taget & mjölet blandat med bakpulvret. Rulla 4 längder, lika långa som plåten. Lägg dem på plåten, klädd med bakplåtspapper. Gör en fördjupning mitt i varje längd. Fyll den med sylt eller gelé. Grädda mitt i ugnen 10-12 min. Låt längderna kallna på plåten. Rör ihop florsocker & vatten till glasyren. Ringla den över längderna. Skär dem i sneda, ca 2 1/2 cm breda bitar.


 

Kommentera

Publiceras ej