AMBROSIATÅRTA
0kommentarer
Förra helgen bakade jag en gammal klassiker från 60-talet. Då en prisbelönt kaka. Den passar faktiskt alldeles ypperligt så här i påsktider...
AMBROSIATÅRTA
1 st
300 g smör
3,5 dl socker
5 ägg
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
rivet skal av 2 apelsiner
1 dl pressad apelsin
Fyllning:
1 sats vaniljkräm
Glasyr och garnering:
4 dl florsocker
½ dl pressad apelsin
2 msk syltade apelsinskal
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Smörj & bröa en rund form, ca 1,5 l. Borsta apelsinen i varmt vatten, torka den och riv av det gulröda. Dela sedan apelsinen och pressa ur saften.
Vispa ägg & socker poröst. Blanda ner resten av ingredienserna. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45-55 min (prova med sticka). Låt kakan svalna något innan den stjälps ur formen.
Skär kakan i två bottnar innan den glaseras. Lägg ihop dem med vaniljkräm emellan.
Blanda florsocker & pressad apelsin. Rör till en jämn & slät glasyr. Bred den över den avsvalnade kakan. Strö över syltade apelsinskal.
Kommentera