AMBROSIATÅRTA

0kommentarer

Förra helgen bakade jag en gammal klassiker från 60-talet. Då en prisbelönt kaka. Den passar faktiskt alldeles ypperligt så här i påsktider...




AMBROSIATÅRTA

1 st


300 g smör

3,5 dl socker

 5 ägg

 2 tsk vaniljsocker

 4 dl vetemjöl

 2 tsk bakpulver

 rivet skal av 2 apelsiner

 1 dl pressad apelsin

Fyllning:

 1 sats vaniljkräm

Glasyr och garnering:

4 dl florsocker

 ½ dl pressad apelsin

2 msk syltade apelsinskal



Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Smörj & bröa en rund form, ca 1,5 l. Borsta apelsinen i varmt vatten, torka den och riv av det gulröda. Dela sedan apelsinen och pressa ur saften.

Vispa ägg & socker poröst. Blanda ner resten av ingredienserna. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45-55 min (prova med sticka). Låt kakan svalna något innan den stjälps ur formen.


Skär kakan i två bottnar innan den glaseras. Lägg ihop dem med vaniljkräm emellan.

Blanda florsocker & pressad apelsin. Rör till en jämn & slät glasyr. Bred den över den avsvalnade kakan. Strö över syltade apelsinskal.

Kommentera

Publiceras ej