Älg
0kommentarer
Själva tillagningen måste ske dagen innan eftersom steken ska marineras 1 dygn.
MARINERAD ÄLGSTEK
Ca 1,2 kg hel älgstek (innanlår, rostbiff)
Salt
Peppar
1 msk smör till stekning
TILL MARINAD:
1,5 dl Soya (Mrs Cheng´s)
4,5 msk äppelcidervinäger
0,5 tsk grovkrossad vit- & svartpeppar
0,5 tsk vardera av torkad dragon, timjan & basilika
1 stor skivad vitlöksklyfta
Putsa & bind köttet. Salta & peppra.
Stick in termometern från kortsidan.
Vänd i smält smör.
Stek i 125 grader till en temperatur på 60-62 grader.
Blanda marinaden i kraftig påse, gärna dubbel.
Lägg ner köttet, vänd om några gånger & pressa ur luften.
Marinera 1 dygn.
Skiva i tunna skivor.
Servera rumstempererat.
ENBÄRSSÅS
1-2 msk smör
2 msk finhackad rödlök
14 finhackade enbär
14 finkrossade vitpepparkorn
1,5 dl madeiravin (halvsött)
2 tärningar grönsaksbuljong
2 dl vispgrädde
6 dl crème fraiche
1 msk soya
Ev. några droppar gin
Fräs lök, enbär & peppar lätt i smöret. Tillsätt vin & buljongtärningar & koka ihop till hälften.
Tillsätt grädde & crème fraiche & koka såsen ytterligare 5-10 minuter. Smaka av med soya & ytterligare en skvätt vin. Såsen kan spetsas med några droppar gin mot slutet av tillagningen.
P.S Jag dubblade mängden enbär & vitpeppar
Receptet är hämtat ur:
Vilda Favoriter från Öster-Malmas jägarkök
I Vilda Favoriter hittar du recept för både vardag och fest.
Många personer med anknytning till Öster-Malma bidrar med sina recept. Bland klassiska viltrecept, med lite annorlunda smaker som t ex vitlök och timjan, hittar vi också den bästa av alla kryddor - äventyret bakom det fällda viltet.
Kan beställas via Jägarförbundets hemsida www.jagareforbundet.se/
Kommentera