Älg

0kommentarer

För en tid sedan fick vi en älgkalvstek av våra kära grannar med tillhörande tips på tillagning. I söndags var det dax att avnjuta delikatessen. Vi avnjöt steken med tillhörande enbärssås, klyftpotatis, smörfrästa trattkantareller, rårörda lingon & pressgurka. Underbart! Världsklass! Behöver jag säga något mer?
Själva tillagningen måste ske dagen innan eftersom steken ska marineras 1 dygn.

MARINERAD ÄLGSTEK

Ca 1,2 kg hel älgstek (innanlår, rostbiff)

Salt

Peppar

1 msk smör till stekning


TILL MARINAD:

1,5 dl Soya (Mrs Cheng´s)

4,5 msk äppelcidervinäger

0,5 tsk grovkrossad vit- & svartpeppar

0,5 tsk vardera av torkad dragon, timjan & basilika

1 stor skivad vitlöksklyfta


Putsa & bind köttet. Salta & peppra.

Stick in termometern från kortsidan.

Vänd i smält smör.

Stek i 125 grader till en temperatur på 60-62 grader.

Blanda marinaden i kraftig påse, gärna dubbel.

Lägg ner köttet, vänd om några gånger & pressa ur luften.

Marinera 1 dygn.

Skiva i tunna skivor.

Servera rumstempererat.


ENBÄRSSÅS

1-2 msk smör

2 msk finhackad rödlök

14 finhackade enbär

14 finkrossade vitpepparkorn

1,5 dl madeiravin (halvsött)

2 tärningar grönsaksbuljong

2 dl vispgrädde

6 dl crème fraiche

1 msk soya

Ev. några droppar gin


Fräs lök, enbär & peppar lätt i smöret. Tillsätt vin & buljongtärningar & koka ihop till hälften.

Tillsätt grädde & crème fraiche & koka såsen ytterligare 5-10 minuter. Smaka av med soya & ytterligare en skvätt vin. Såsen kan spetsas med några droppar gin mot slutet av tillagningen.

P.S Jag dubblade mängden enbär & vitpeppar

Receptet är hämtat ur:


Vilda Favoriter från Öster-Malmas jägarkök

I Vilda Favoriter hittar du recept för både vardag och fest.

Många personer med anknytning till Öster-Malma bidrar med sina recept. Bland klassiska viltrecept, med lite annorlunda smaker som t ex vitlök och timjan, hittar vi också den bästa av alla kryddor - äventyret bakom det fällda viltet.

Kan beställas via Jägarförbundets hemsida www.jagareforbundet.se/

Kommentera

Publiceras ej