Glöggkväll med grannarna

1kommentarer

Igår var hade vi årets "glöggis" med grannarna. Eller i morse kanske man ska säga... Vi rundade nämligen av vid 03.30-tiden. Glögg med tilltugg är det stående inslaget varje år. Sen kan det gå hur som helst ;- )

Det var som det brukar vara, jättetrevligt att träffa våra mysiga grannar; Caroline & Micke samt Pierre & Karin.

I år hamnade hela gänget, förutom Caroline & jag, i bubbelpoolen. Detta efter intag av mycket glögg med tilltugg, vin & öl. En helkväll kan man säga. Supertrevligt! Vi gör om det igen nästa år...


     
           

Fotograf: Caroline Pettersson


GLÖGG
Låt glöggen stå & dra med hel kanelstång & stjärnanis någon timme innan den värms. Det blir såååå mycket godare då.


LINGONPARFAIT MED PEPPARKAKA

4 pers


50 g pepparkakor

25 g smör

3 ägg

1 1/2 dl florsocker

3 dl vispgrädde

1 dl rårörda lingon


Stöt pepparkakorna till smulor eller kör i matberedare. Blanda med smält smör & fördela i botten på en form med löstagbar kant.

Vispa äggulorna med florsockret poröst. Vispa grädden. Diska vispen & vispa sedan äggvitorna till hårt skum.

Blanda grädde, äggulevisp & äggvitorna. Tillsätt lingonen & rör om. Häll i formen & frys 5-6 timmar.

Tag formen ur frysen ca 30 minuter innan serveringen & låt stå i kylen. Stjälp upp parfaiten & servera eventuellt med färska lingon.

Tips: Jag fördelade smeten i små portionsformar. Lät dem stå i frysen en liten stund sedan strödde jag över "pepparksströsslet" & så in i frysen igen.




PEPPARKAKOR MED ÄDELOST
Behöver jag säga mer!?


BACONLINDADE DADLAR

Här MÅSTE färska dadlar i lösvikt användas.
Tag ur kärnorna ur dadlarna. Linda baconskiva runt varje & stek i ugnen i 225 grader tills baconet ser kripigt ut.


UNION SQUARE CAFÉS BARNÖTTER

Från Union Square Café i New York

500 g blandade nötter, t.ex. skalade jordnötter, cashew, paranötter, hasselnötter, mandlar, valnötter, pecannötter
2 msk grovhackad färsk rosmarin
1/2 tsk cayennepeppar
2 tsk farinsocker
2 tsk havssalt
1 msk smält smör

Sätt ugnen på 180 grader.
Blanda nötterna i en långpanna. Rosta dem gyllenbruna ca 10 minuter.
Vänd nötterna i det smaksatta smöret & servera dem varma.


(Källa: Nigella)



JANSSONS FRESTELSE


1 kg fast potatis
3 gula lökar 
2 msk smör
2 askar ansjovisfiléer (à ca 100 g) 
6 dl grädde
3-4 msk ansjovisspad
2 msk ströbröd
2-3 msk smör


Skala potatisen & skär den i fina strimlor.
Skölj den i kallt vatten & låt den rinna av väl.
Skala löken, skiva den tunt & fräs den i smör
Varva potatis, lök & ansjovis i en smord ugnssäker form.
Potatis i botten & överst.
Häll över hälften av grädden & ansjovisspadet i formen.
Strö på ströbröd & klicka smör över.
Grädda i 200°C, ca 1 tim & 15 minuter i nedre delen av ugnen.
Späd vid kanten med resten av grädden efter drygt halva tiden.

1 kommentarer

Caroline

02 Dec 2008 22:39

Tjohooo neighbour och tack för senast. På frågan om det inte fanns fler bilder på mig är svaret negativt, det fanns två vilka båda var suddiga men den du fick var den bästa haha.

Du tog väl en del foton eller?



Tusen tack som sagt för en smarrig och supertrevlig kväll!!!



Stor kram,

Caroline

Kommentera

Publiceras ej