Focaccia & Tapenade

0kommentarer

Lördag; såååå skönt! Känner mig lite lat. Ska nog försöka baka lite. Kanske en nybakad focaccia med tapenade att starta med innan middagen. har inte klurat ut någon varmrätt än. Ska besöka Västerås Saluhall så får vi se vad det kan bli... Har frysen fylld med blåbär så till efterrätt blir det blåbärspaj.


Focaccia


25 g jäst
5 dl ljummet vatten

1/2 dl olivolja!!!

2 nypor flingsalt

1 msk flytande honung

1 pressad vitlöksklyfta

ca 13 dl vetemjöl special (byt gärna ut hälften mot Dinkelmjöl. Gör då en "lösare" deg)

lite olivolja att ringla över

3 nypor flingsalt

3 nypor rosmarin


Sätt ugnen på 175 grader. Rör ut jästen i vattnet.

Tillsätt olivoljan, vitlöken, saltet & honungen. Arbeta in mjölet efter hand.

(När man bakar med dinkel ska degen vara rejält kladdig)

Låt jäsa i 40 minuter.

Lägg bakplåtspapper på en plåt, ringla över olivolja, strö över lite flingsalt & rosmarin.

Lägg på degen & tryck försiktigt ut den till önskad form. Strö på salt & rosmarin.

Jäs ytterligare 20 minuter.

Grädda mitt i ugnen ca 30-40 minuter. Lyft upp brödet 6 knacka på undersidan. Låter det ihåligt så är det klart. Pensla lite lätt med olivolja så ytan blir glansig.

Brödet kan göras mer "matigt" genom att trycka ner exempelvis rödlöksringar & oliver innan andra jäsningen.

Njut!!!




Tapenade


2 delar gröna oliver med sardeller
1 del svarta oliver
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 tsk dijonsenap
olivolja
en "gnutta" socker

Mixa oliverna lite i taget till småbitar. Se upp för det blir lätt mosigt.
Tillsätt i vitlök, senap & socker. Rör ner olivoljan tills det blir den konsistens som önskas.
Låt stå någon timme så smakerna får blomma ut.
En tapenade kan smaksättas med lite av varje. Receptet ovan blir en vanlig tapenade. Man kan exempelvis mixa ned soltorkade tomater & basilika.





Blåbärspaj

2,5 dl mjöl

knappt 1 dl socker

0,5 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

150 g smör

2 msk vatten


Fyllning:

1 liter blåbär

1 dl socker

1 msk potatismjöl

Blanda mjöl, socker & bakpulver. Skär smöret i bitar & tillsätt det. Häll i vattnet.

Arbeta snabbt samman degen. Låt den stå i kylskåp ca 15 min eller frysen 5 min.

Tryck ut halva degen i en pajform ca 15-20 cm i diameter.

Grädda den i 175°C i ca 8 min.

Fyll pajskalet med blåbär blandat med potatismjölet & strö över socker.

Resten av degen ska sedan tryckas ut till ett lock som täcker bären. För att göra det enkelt kan man ta lite deg i taget & trycka ut den & sedan pussla ihop så gott det går. .

Grädda pajen i 175°C i ca 20 minuter mitt i ugnen.
Servera med vaniljglass, lättvispad grädde eller vaniljsås.

Kommentera

Publiceras ej