Saffransbröd

0kommentarer

Nu är julen snart här. SNART! Det går så fort.
Lyckades få till lite bakning i helgen trots allt runt omkring oss just nu.
Lördag morgon började med att Hedda & jag lussade för Ronny. Frukost på sängen blev det minsann.
Senare på dagen kom mamma, svärmor, syrran & hennes kille kom förbi på lussefika. Lussekatter, pepparkakor, mjuk pepparkaka & saffransbutterkaka blev det. Receptet på den mjuka pepparkakan finns utlagd här på bloggen sedan tidigare. Nedan följer världens bästa recept på saffransbröd.
Min mormor var en fena på saffransbröd. Saftigt & gott som sjutton! Knepet var att ha en skvätt starksprit i degen, inte ha för varmt degspad, jäsa ordentligt & inte grädda för länge.
Håll till godo!

MORMORS SAFFRANSBRÖD

32 stora lussekatter eller 2 längder


1 g saffran (2 paket)

1 sockerbit

¾ tsk salt

½ msk neutral sprit

50 g jäst för söta degar

200 g smör (extrasaltat)

5 dl standardmjölk

2 dl strösocker

1 ägg

Ca 18 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 dl russin

1 msk mörk rom


Slå rommen över russin. Låt stå & dra.

Stöt saffranet tillsammans med sockerbiten. Slå spriten över & låt stå ca 15 minuter. Detta ger extra smak & färg.

Smält smöret.

Smula jästen i en degbunke.

Tillsätt mjölk i det smälta smöret & värm till fingervarmt (37 grader). Ej varmare för då tenderar degen att "förjäsas".

Häll över jästen & rör tills jästen löser sig.

Tillsätt saffransblandningen, socker, salt, ägg, russin & rom, bakpulver & det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank & smidigt & släpper från bunkens kanter (för hand 10 minuter eller 5 minuter i köksmaskin).

Strö över lite mjöl, täck med bakduk & låt jäsa på varm & dragfri plats i ca 45 minuter. Dela degen 32 bitar & forma till lussekatter på bakplåtpapperklädda plåtar. Tryck ner 2 russin i varje (tryck ända ner till botten, russinen stiger upp under jäsningen).

Låt jäsa övertäckta med bakduk ca 30 minuter.

Sätt under tiden ugnen på 225 grader.

Pensla lussekatterna med uppvispat ägg & strö över lite strösocker strax före gräddningen.

Grädda ca 8-10 minuter beroende på ugn.


Tips!
Sist jag bakade använde jag hälften av degen till en butterkaka. Degen kavlades ut. Jag bredde på rikligt med smör & strödde över hackad mandel, strösocker & fint rivet apelsinskal. Rullade ihop & skar i ca 5 cm breda bitar. Dessa placerades i en smord form med löstagbar kant & fick jäsa ca 30 minuter. Ugnen värmdes till 200 grader.

Kakan penslades med ägg & ströddes med hackad mandel & pärlsocker. Gräddades ca 35- 40 minuter i nedre delen av ugnen. Innan serveringen glaserades kakan med florsocker blandat med vatten (1 ½ dl florsocker + 1 msk vatten).



Snart är det dags att koka skinkan. Varför inte göra som vi gör. Koka den i Coca-Cola. Galet tycker många men det är ändå så att söta saker får fram fläskköttets smak. Ta t.ex. plommonspäckad karré, äppelmos till revbensspjällen etc. Receptet är gammalt & härstammar från den amerikanska södern. Bl.a. Nigella har med receptet i en av sina kokböcker. Vi gör aldrig mer skinkan på något annat sätt!
Lägger snart ut receptet här på bloggen. Håll utkik!

//M


 

Kommentera

Publiceras ej